Đurić postavio ultimatum gladnim radnicima "Noviteta"

Sindikat "Noviteta" pristao je da se radnici vrate na radna mesta jer ih je vlasnik uslovio gašenjem proizvodnje.

Sindikat "Noviteta" pristao je da se radnici u ponedeljak, 21. januara, vrate na radna mesta jer ih je vlasnik preduzeća, Dragan Đurić uslovio gašenjem proizvodnje. Do tada on bi trebalo da radnicima isplati putne troškove, a 25. januara i oktobarsku zaradu, kaže predsednica sindikata "Solidarnost" Gordana Kojić.

Vlasnik "Noviteta" zapretio je radnicima ovog preduzeća da će ugasiti firmu ukoliko se zaposleni, kojima duguje plate od oktobra, ne vrate na posao.

 "Meni sve to izgleda kao da vlasnik zapravo hoće da kaže da želi da 'Novitet' proizvodi, a da zaposleni rade za džabe", kaže za 021 Gordana Kojić.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin savetovao je radnike da prihvate ponudu gazde. "Đurić je kazao da ima uslova da se proizvodnja nastavi, da postoje ugovorene obaveze za letnju kolekciju i da ima energenata. Treba sačekati 31. januar, do kada je Đurić obećao da će izmiriti obaveze za zdravstveno osiguranje", kaže Vasin.

Kojićeva kaže da, u slučaju da u preduzeću ostane status quo, sindikat planira da zatraži od Đurića da im prepusti rukovođenje preduzećem na pola godine. "Mi ćemo ga još jednom pozvati i predstaviti mu predlog da prepusti rukovođenje firmom sindikatu na šest meseci, a mi ćemo mu je nakon toga predati kao zdravu firmu. Tim pre što je sam rekao da želi da firma radi", navodi Kojićeva.

Predsednica sindikata "Solidarnost" dodaje da Đurić, pored zarada radnicima, duguje PIO fondu 43 miliona dinara na ime doprinosa. Ona kaže da je na sastanku, na kom je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin, Đurić sindikalce uveravao da ima dovoljno novca i da će dugovanja državi izmiriti do kraja januara. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • nesa

    20.01.2013 07:04
    Ova nasa drzava je sprega lopova i kiminalaca na celu sa politicarima koji su zajedno opljackali ovaj jadni narod i isterali ga na ulicu zato i samo zato REVOLICIJA !!!!!
  • P22

    19.01.2013 10:01
    RPS
    Srbija zeli u EU sa Zakonom o radu koji je smesan. U zemlji u kojoj vlada nezaposlenost postoji zakonska mogucnost da se radno vreme produzi i na 12 a bogami i 14 casova dnevno. Da se radi bez dana odmora, da radis za slobodne dane PAZNJA za slobodne dane. RADIS ZA NESTO STO POSEDUJES. Da radis za minimalac od 20 hiljada a poslodavac ti isplati 12000 i to pola da pazaris u njegovom lancu prodavnica(Podunavlje beocin) Da potsetim zarada se po zakonu isplacuje u NOVCU. Nikakvi slobodni dani, pastete ,naresci isl.
    Javasluk koji je drzava uvela zakonskim putem srozao nas je ne do dna nego monogo dublje.
    da postoji pravi sindikat a ne ove nase uluzice molio bi Djuric da neko dodje da radi.
  • 18.01.2013 22:35
    Gavra
    Jos jedan poraz drzave , agencije za privatizaciju , pa i pokr...sekr...Miroslava Vasina !!!
    Novitet je nekad bio znacajan izvoznik i renomirani proizvodjac konfekcije , od obicne - do vrhunske !!! USPESNOM privatizacijom je spao na ucene Djurica , koji verovatno ni pertle ne ume da veze - nego nosi samo odela Armani , ili Versace - a nije znao da se ista mogu proizvesti ( i proizvode se ) u domacim pogonima kao sto je Novitet , ili manjim ... Nesposobnost - ili namerno maltretiranje radnika ... uz blagoslov politicara ??!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti