Još uvek bez rezultata istrage o aferi "Kamenica"

Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije donela odluku o postupku koji je pre tri meseca pokrenula protiv dr Dušana Jovanovića, direktora Instituta za onkologiju Vojvodine.
Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije donela odluku o postupku koji je pre tri meseca pokrenula protiv dr Dušana Jovanovića, direktora Instituta za onkologiju Vojvodine.

Postupak je pokrenut zbog sukoba interesa i protivpravnog sticanja finansijske dobiti putem trgovine listama čekanja za zračenje, u javnosti prozvanim "liste čekanja smrti".

Iako je udruženje "Pravo na zdravlje" još pre dve godine tražilo ukidanje Agencije za borbu protiv korupcije, zbog nereagovanja povodom "masovnog ubistva nedužnih ljudi" u Sremskoj Kamenici, u ovoj instituciji kažu kako se još uvek radi na predmetu.

Jovanović, sa druge strane, navodi da je odgovor dostavio u zakonskom roku, pre više od dva meseca, i dodao da se nada brzom odgovoru, jer "čekanje donosi štetu njemu i bolnici".

"Zbog optužbi za korupciju ne možemo da zaradimo putem dopunskog rada. Ljudi rade za platu, a novac koji smo zaradili, potrošili smo na popravku jednog od preostala dva aparata", brani se Jovanović.

Postupak je pokrenut 13. februara, zbog sumnje da je Jovanović prekršio zakon time što je omogućio da se na Istitutu organizuje dopunski rad i da se na liste čekanja ubacuju strani državljani, na štetu srpskih osiguranika.

Manjak aparata za zračenje nije prijavljen?

Između ostalog, Jovanoviću se spočitava da nije na vreme ukazao nadležnima na nedostatak aparata za zračenje, čime je povećan broj pacijenata koji ne mogu da ostvare prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao produžavanje ionako za mnoge predugih lista čekanja na radiološku terapiju.

"Tražili su da se dostave dokazi o tome da li sam i kada obaveštavao nadležne da nam nedostaje aparata za zračenje, pa sam dostavio i planove za svaku godinu. Nisam uzeo ni dinara od naplaćivanja zraćenja u dopunskom radu, koje je rađeno u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja", kaže Jovanović.

Radio 021 pokrenuo je priču o "listama čekanja smrti" još pre skoro tri godine. Iako je bivši ministar zdravlja Zoran Stanković priznao da je na Institutu bilo nelegalnih radnji, i najavio istragu, do danas konkretnih rezultata nije bilo.

  • Elis

    11.05.2013 09:51
    Лекарима је дозвољено да раде шта хоће.
  • Sanja

    10.05.2013 09:52
    A šta bi sa Markom Erakom? Bez njega niko nije mogao dobiti termin za zračnu terapiju.
  • daca

    09.05.2013 23:06
    jos se zali za dopunski rad i da ne moze da zaradi,mala mu je plata ... moz mislit narusava mu se ugled ... jadni ti ljuti koji moraju da se obrate takvima za pomoc ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.