VIDEO: 15 godina od NATO bombardovanja

Polaganjem venaca u kasarni "Jugovićevo" na Detelinaru, u podne će biti obeleženo 15 godina od početka bombardovanja naše zemlje.
Polaganjem venaca u kasarni "Jugovićevo" na Detelinaru, u podne će biti obeleženo 15 godina od početka bombardovanja naše zemlje.

Jedne od prvih bombi u NATO bombardovanju pale su upravo na Novi Sad.

U kasarni na Detelinari će se održati komemorativni skup, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i delegacije Grada Novog Sada, garnizona Novi Sad, ORVS Grada Novog Sada, SUBNOR Novi Sad i porodica poginulih pripadnika vojske položiće vence na spomenik.

Bombardovanje je trajalo 78 dana, a stradala su dvojica Novosađana - na Vardinskom mostu je 1. aprila poginuo Oleg Nasov iz Petrovaradina, a Milan Bajić iz Šangaja stradao je poslednjeg dana bombardovanja Rafinerije. Bombardovanje je počelo 24. marta nešto pre 20 časova, kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu "Jugovićevo".

U narednih 11 nedelja vazdušnih napada srušena su sva tri mosta: Žeželjev, Most slobode i Varadinski most, potpuno je uništena zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku, na Rafineriju je palo oko 200 bombi, oštećena je zgrada Banovine i tv toranj na Fruškoj gori, a projektil je uništio i jednu zgradu na Detelinari kod Tozine škole u kojoj je živelo 80 porodica. Tada je 40-ak ljudi povređeno.

U bombardovanju su stradali Petrovaradinska tvrđava i podgrađe. Pored mostova, gađana su industrijska postrojenja, stambeni i elektroenergetski objekti.

Novi Sad je u bombardovanju 1999. pretrpeo najveću materijalnu štetu na prostoru tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Deo objekata i infrastrukture je od tada obnovljen, a zgrada televizije na Mišeluku, kao i repetitor na Čotu na Fruškoj gori koji se vide iz većeg dela grada i danas jasno podsećaju na 1999.

  • Апатинац

    29.03.2014 15:24
    ?!
    Свега се начитах у предходним коментарима,да ми је мање-више припала мука.О чему то ви људи пишете (част изузецима).Ултиматум из Рамбујеа се није могао прихватити јер је значио прихватање окупације,такође Кумановски споразум је био ПОБЕДА,да су се крволочни западњеаци држали потписаног,узгред,бомбардовање је било припремљено и само се чекао теренутак и разлог.Информишите се мало.Милошевић је крив за многе ствари осим за бомбардовање (и то са ПУНИМ ПРАВОМ говори човек који је анти режимски настројен од 90е).Нови сад је бомбардован као "награда" од стране еу,вероватно су мислили иницирати грађански рат између северне и јужне Србије,како то евроамеричка багра чини.Нису успели и то је такође ПОБЕДА.Слава и хвала свим жртвама.Косово је СРБИЈА!
  • KOmša

    26.03.2014 15:11
    Boxing
    Problem sa amerima jeste što oni ovakve "sukobe" shvataju kao Box. Postoje dvoje koji se tabaju, jedan nalupa drugog, dođe kraj, sudija proglasi pobednika i onda obojica idu u kafanu da se napiju,... jedan hepi, drugi malo porušenog ponosa... Onda počnu da smišljaju koga će sledećeg da tabaju u nekom budućem box meču.
    Oni su nas nalupali i posle toliko godina drže samo utefterenu crticu negde na spisku "mečeva",... baš ih briga kako je ovde u "ringu". Oni tabaju dalje i dalje.
  • che guevara

    26.03.2014 11:35
    pravda
    sve zemlje koje su nas bombardovale istrebljivale su cele narode (indijanci,zlocini evropskih zemalja po kolonijama,dva rata nemacke,turci danas ubijaju kurde, do sezdesetih crnci su ubijani reda radi itd) njihovi zlocini i nasi nemogu se meriti, nasa kuca nasa stvar,niko normalan nesme da zaboravi ni da oprosti to je jos jedan zlocin njima na konto a ne turanje nama na savest....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.