Predstava "Ričard Treći zabranjen" u četvrtak u Novosadskom pozorištu

Predstava "Ričard Treći zabranjen" Mateja Višnjeka biće izvedena u četvrtak, 17. marta u Novosadskom pozorištu.
Reditelj: Anka Bradu
 
U predstavi igraju: Aron Balaž, Silvija Križan, Zoltan Širmer, Atila Mađar, Arpad Mesaroš, Ištvan Kereši, Atila Nemet, Nora Gabor Molnar, Gabor Pongo, Daniel Husta, Gabriela Crnković, Emina Elor i Agota Ferenc. 
 
Metej Višnjek, čovek je koji je posle Joneska obnovio temu apsurda. Ovaj rumunski dramski pisac, koji živi u Parizu i piše na francuskom, ne gleda na apsurdnost kao na stilsku formu ili na pozorišnu modu, već kao na stanje sveta. Njegovi komadi, koji se igraju na svim scenama Evrope, bave pre svega identitetom postdiktatorskih zemalja koji se ovih dana čini sve komplikovanijim.
 
Tema ostaje ista, i ako govori o bliskoj prošlosti, i ako radnju svojih drama stavlja u daleku prošlost, ili pako ako govori o medijskim kreacijama trećeg milenijuma i o nestajanju čoveka. Višnjekove situacije su snažne, njegove analize čoveka i njegove sredine izvanredno tačne a njegov jezik specifičan, što njegove drame čini veoma čitljivim. Komadi koje piše redovno ispituju probleme istočne Evrope, postkomunističke režime. Njegova glavna tema je rana na telima istočnih zemalja, koja se ponaša kao otvoreni lom. O tome je bila i - pre nekoliko sezona - po njegovom tekstu izvedena predstava "Istorija komunizma u dva dela"...
 
Predstava će početi u 19 časova.
 
Autor: 021
Foto: Srđan Doroški

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič