Šta je bilo pre rokenrola: Američka pop pesma i nastanak fonograma 15. decembra

Legendarni novosadski novinar i poznavalac originalnog američkog zvuka Vitomir Simurdić, na drugom susretu posvećenom nastanku američke pop muzike održaće predavanje 15. decembra u 18 časova u Američkom kutku (Petra Drapšina 3).
On će pričati priču o fonogramu, spravi koja je preteča gramofona i koja je predstavljala revoluciju u načinu na koji se muzika sluša i ditribuira korisnicim.
 
U drugoj priči o klasičnoj američkoj pop muzici (Tin Pan Alley) na scenu stupa fonogram, prvi uređaj koji je kupcima omogućavao da kupe muziku, tj. zvuk, umesto, kao do tada, note. Gotovo preko noći, Karuzove interpretacije, Štrausovi valceri i Tin Pan Alley hitovi prestaju biti dostupni samo eliti koja može da plati skupe ulaznice u Metropoliten i Carnegie Hall. Od Edisonovog cilindra, preko ploča od šelaka i PVC-a, nosači snimljenog zvuka ostaće (sve do i-tunesa i streaminga) najvažniji činilac muzičkog života, ali i početak urušavanja Tin Pan Alley carstva.
 
Potrebno je prijaviti se putem ovog linka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič