Kako poslovna žena može biti super turbo mama

Prema skorašnjem istraživanju, u zemljama regiona, posao snažno utiče na privatan život kod 70% zaposlenih, uglavnom žena, odnosno majki.

Današnji tempo rada često ne ostavlja dovoljno vremena ili energije za privatne obaveze, jer je sve više žena koje se odlučuju da uplove u vode biznisa.

Jedna od njih je i Novosađanka Tamara Josić Šolar, koja je nedavno osnovala prvi dnevni boravak za mame - Mamarijum. Tamara ima troje dece, ćerkicu od tri godine i bliznakinje od deset meseci. Inače je devet godina zaposlena u farmaceutskoj kući, a za 021 objašnjava da sve svoje poslovne i privatne, porodične obaveze uspeva da uklopi tako što obaveze planira iz dana u dan.  

"Nezgodna je emotivna komponenta jer se odvajaš od svog deteta i kad tad moraš da prelomiš sa samom sobom zbog čega to radiš da ne bi imala grižu savest. Ja pored "Mamarijuma" treba da napišem i doktorat, da mislim na povratak na posao, da mislim na sebe, decu i porodicu. Ličan recept je ne praviti velike planove već gurati dan za danom", kaže Tamara i objašnjava da i nije baš toliko teško posvetiti se svim dnevnim obavezama, jer su same majke hormonski i emocionalno predodređene da sve to mogu da podnesu.

U Srbiji je veoma teško biti uspešna poslovna žena i biti uspešan roditelj i majka. U tom procesu najveći pritisak trpe upravo žene koje su se odlučile da se bave privatnim biznisom koji im u surovim uslovima tržišta ne dopušta da imaju niti jedan slobodan dan, dok sa druge strane roditeljstvo zahteva angažman od 24 sata dnevno 365 dana u godini, smatra Dragana Ćorić, predsednica Udruženja "Roditelj.

"Najviše trpe žene koje se bave privatnim preduzetništvom, jer njima treba radni dan koji traje 48 sati. One treba sve da postignu kako bi bile stubovi porodice, a sa druge strane ako samo jedan dan izostanu iz poslovnog sveta apsolutno se može bez njih. Tako da smatram da ipak muškarci vladaju i da su vrlo surovi prema svakoj ženi koja pokaže snagu i inovativnost i koja pokuša da se meri sa njima", smatra Ćorić.

Žene su odavno izjednačene sa muškarcima po pitanju ljudskih prava, mogućnosti za obrazovanje, pa i poslovnih mogućnosti i u tom smislu je emancipacija žena daleko odmakla. S druge strane, njoj je i dalje vrlo teško da bude prava poslovna žena, sa svim obavezama koje to podrazumevaju. Međutim, kako sve te obaveze harmonizovati, na svom ličnom primeru pokazuje Dragana Ćorić.

"Veoma teško je izvršiti harmonizaciju privatnog i poslovnog života, jer morate biti jako dobar organizator i uvek imati plan A,B ili C. Ja sama isplaniram dan po satnici, ali ako meni prva obaveza zakasni 5 minuta, pa druga 5, ona treća već kasni pola sata. Tako da ono što svi treba da naučimo je da treba da poštujemo tuđe i svoje vreme, jer se ono tako štedi, pa se onda ima vremena za porodicu", jasna je ona.

S druge strane, bez obzira koliko im je teško, žensko preduzetništvo poslednjih godina u Srbiji cveta, jer su žene vremenom uspele da se povežu i tako zajednički pomognu jedna drugoj u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva. Jedno od takvih udruženja je i Forum za razvoj preduzetništva žena u Srbiji, koji svojim delovanjem pokušava da podstakne žene da se što više udružuju kako bi se osnažile da budu poslovne žene, kaže za 021 Jana Zabunov, direktorka Akademije ženskog preduzetništva.

"Forum je odličan okvir za povezivanje i koordinirano delovanje svih kojima je stalo do razvoja ženskog preduzetništva u Srbiji, a tu je i Akademija ženskog preduzetništva koja posreduje u prenošenju potreba i problema sa kojima se preduzetnice u Srbiji susreću. To je prvenstveno odnos sa donosiocima odluka, jer jedino ako radimo zajedno možemo da imamo sve više jakih žena preduzetnica", smatra Zabunov.  

Naše živote, hteli to da priznamo ili ne, već dugo određuju stereotipi i predrasude, što je pogotovo izraženo u kontekstu odnosa muškarac-žena, posao-porodica. Često su poslovne žene žrtve nagađanja kako ne mogu biti ujedno i dobre majke i kako između porodice i posla nešto mora da trpi. Jana Zabunov za 021.rs priča upravo o tome koje su predrasude zastupljene u ovom kontekstu.

"Žene su viđene da nisu sposobne da samostalno vode svoj posao, da nemaju menadžerske i liderske veštine, da nisu ambiciozne i prodorne, da nisu adekvatne za poslove koje su do sada radili muškarci. Iz toga proizilazi omalovažavanje žena da nisu spremne da preuzmu rizik i pokrenu svoj posao. A tu su i specifični ženski problemi jer one imaju duplo radno vreme i kod kuće i na poslu, s tim da samo društvo ima veće poverenje u muškarce kao poslovne ljude", objašnjava ona.  

Međutim, ono što ni jedna majka nikako ne sme da zaboravi je da je ona ipak žena koja mora da misli i na sebe, podseća Tamara Josić Šolar, koja poručuje da majke uvek treba da nađu vremena za sebe kako bi svojoj deci bile dobre majke. "Žena uvek treba da radi na sebi, da se seti ko je u šta je, kako ne bi izgubila sebe. I zbog toga nikada nijednu ženu ne treba da grize savest".

Srbija ima sasvim solidan zakonski okvir koji se tiče preduzetništva i tržišta rada, i u tom smislu žene jesu zaštićene zakonski, ali je kao i uvek u Srbiji problem što se ti isti zakoni loše primenjuju. Sa druge strane jasno je da o koncu svega postoji jasan strah kod žena od pokretanja sopstvenog biznisa. Međutim, recept uspešnih poslovnih žena je jasan: Ukoliko u sebi gajite ljubav kako prema sebi tako i prema drugima, pronaćićete u tome snagu potrebnu za sve dnevne obaveze, ma koliko one zahtevne bile.

Ovaj tekst proizveden je u okviru projekta "Preuzmi u svoje ruke" koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a u sklopu konkursa " sufinansiranja projekata proizvodnje iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

Ostalo iz kategorije Projekti - Preuzmi u svoje ruke