Ukusna poslastica za ljubitelje sira: Čizkejk sa voćem (ili čime god želite)

Donosimo vam jedan veoma ukusan recept za čizkejk.
Ukusna poslastica za ljubitelje sira: Čizkejk sa voćem (ili čime god želite)
Foto: Pixabay
Čizkejk (cheesecake) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno), piše Domaćica za vas.
 
Možete ga napraviti bez voća, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.
Njujork čizkejk (New York cheesecake) se pravi drugačije u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas. Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.
 
Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29-30 cm.
Sastojci za koru:
  • 250 g maslaca/margarina
  • 120 g šećera u prahu
  • 450 g krupnije mlevenog keksa
  • 7-8 kašika soka od pomorandže
Sastojci za fil:
  • 600 g krem sira
  • 300 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 600 ml slatke pavlake
  • 2 šlag fiksa
  • 20 g želatina (i 100 ml vode)
Sastojci za voćni preliv:
  • 700 g malina
  • 1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
  • 1,5 dl vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 20 g želatina (i 100 ml vode)
Priprema:
 
Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Dodajte keks i sok i umesite smesu. Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.
 
Za fil prvo želatin prelijte vodom. Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja). Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom. Želatin otopite na ringli.
 
U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom. Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte. Za voćni fil  želatin prelijte vodom. Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja). 
 
U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi. Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer. Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider. Potom ga sipajte preko belog fila.
 
Čizkejk ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći). Obruč odvojite tankim nožem, skinite ga i dekorišite po želji.
Napomene:
 
Količinu šećera, prilagodite ukusu. Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu. 
 
Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama. Savetuje se da koristite masniji krem sir. 
 
Čizkejk ne morate praviti u okruglom kalupu.
 
Prijatno!
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.