Ukusna poslastica za ljubitelje sira: Čizkejk sa voćem (ili čime god želite)
Donosimo vam jedan veoma ukusan recept za čizkejk.
Foto: Pixabay
Čizkejk (cheesecake) je torta/kolač sa krem sirom. Pored sira, sastojci su: slatka pavlaka, keks, maslac i voće (najčešće crveno), piše Domaćica za vas.
Možete ga napraviti bez voća, sa čokoladom, orašastim plodovima… Osnova je ista, a dodatke prilagodite ukusu.
Njujork čizkejk (New York cheesecake) se pravi drugačije u odnosu na ovaj koji je popularan kod nas. Krem sir, keks, pavlaku, margarin/puter kao i ostale sastojke možete birati. Koristite proizvode koji su vam dostupni ili one na koje ste navikli.
Ovo je malo veća mera, pa ukoliko pravite prvi put, možete napraviti 1/3 ili 1/2 mere. Mera je za modlu prečnika 29-30 cm.
Sastojci za koru:
- 250 g maslaca/margarina
- 120 g šećera u prahu
- 450 g krupnije mlevenog keksa
- 7-8 kašika soka od pomorandže
Sastojci za fil:
- 600 g krem sira
- 300 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 600 ml slatke pavlake
- 2 šlag fiksa
- 20 g želatina (i 100 ml vode)
Sastojci za voćni preliv:
- 700 g malina
- 1,5 dl sirupa od malina (domaćeg)
- 1,5 dl vode
- 2 kesice vanilin šećera
- 20 g želatina (i 100 ml vode)
Priprema:
Za koru umutite maslac/margarin sobne temperature sa šećerom u prahu. Dodajte keks i sok i umesite smesu. Modlu stavite na tacnu, sipajte smesu, oblikujte koru i stavite u frižider.
Za fil prvo želatin prelijte vodom. Umutite slatku pavlaku sa krem fiksom (prema uputstvu sa pakovanja). Krem sir umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Umućenu slatku pavlaku dodajte u krem sir, kratko umutite mikserom. Želatin otopite na ringli.
U tankom mlazu sipajte želatin u beli fil i mutite neprekidno mikserom. Fil sipajte preko kore i lepo poravnajte. Za voćni fil želatin prelijte vodom. Prokuvajte maline, sirup i vodu (kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja).
U želatin sipajte malo smese koju ste prethodno skuvali i mešajte dok se želatin ne otopi. Sipajte želatin u ostatak voća i dodajte vanilin šećer. Voćni preliv dobro ohladite, pa ga stavite na pola sata u frižider. Potom ga sipajte preko belog fila.
Čizkejk ostavite u frižideru nekoliko sati da se sve lepo stegne (najbolje preko noći). Obruč odvojite tankim nožem, skinite ga i dekorišite po želji.
Napomene:
Količinu šećera, prilagodite ukusu. Takođe, umesto sirupa od malina možete sipati vodu i dodati šećer po ukusu.
Količine želatina i šlag fiksa prilagodite potrebama. Savetuje se da koristite masniji krem sir.
Čizkejk ne morate praviti u okruglom kalupu.
Prijatno!
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
0
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar