Masovna hapšenja u FIFA zbog mita i reketiranja

Savezni sud u Njujorku otpečatio je danas optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Savezni sud u Njujorku otpečatio je danas optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Među optuženima su dvojica sadašnjih potpredsednika FIFA, kao i bivši i sadašnji predsednici Konfederacije fudbala Severne, Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF). Od toga su sedmorica uhapšena van SAD. Ukupno 14 osoba je optuženo za zavere za reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajao je 24 godine.

Među uhapšenima su sadašnji predsednik KONKAKAF Džefri Veb, kao i njegov prethodnik Džek Vorner, zatim funkcioneri iz marketinga koji su navodno sistematski plaćali i obećavali plaćanje više od 150 miliona dolara mita da bi dobili unosna medijska i marketinška prava na međunarodne fudbalske turnire.

Švajcarske vlasti su ranije danas u Cirihu uhapsile sedmoricu optuženih na zahtev SAD. Uhapšeni su Veb, Eduardo Li, član Izvršnog komiteta FIFA, funkcioner KONKAKAF i predsednik Fudbalskog saveza Kostarike, Hulio Roća, oficir za razvoj FIFA i predsednik Fudbalskog saveza Nikaragve, Kostas Takas, Euhenio Figeredo, Rafael Eskivel i Žoze Marija Marin. Policija trenutno pretresa i sedište KONKAKAF u Majamiju.

Kao krivi su se izjasnili Čarls Blejzer, bivši dugogodišnji generalni sekretar KONKAKAF i predstavnik SAD u izvršnom komitetu FIFA, zatim Žoze Havila, vlasnik i osnivač međunarodnog sportsko-marketinškog konglomerata Trafik grup (Traffic Group), kao i dve Haviline kompanije, Trafik sports internešenel (Traffic Sports International Inc) i Trafik sports Ju-Es-Ej (Traffic Sports USA Inc) .

Ministarstvo pravosuđa Švajcarske blokiralo je račune u nekoliko banaka posle hapšenja zvaničnika FIFA. FOJ je blokiralo račune za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje.
  • 27.05.2015 14:00
    U svakoj zemlji im mita i korupcije pa i u Fifi.
    Problem je što u uređenom svetu svi mogu doći na udar pravde i biti sankcionisani, dok je Srbiji korupcija potpuno legitimna stvar, da bi završio posao od uverenja, građevinske dozvole do posla, kupovine preduzeća....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.