Objavljen izgubljeni album Džona Koltrejna

Posthumni album Džona Koltrejna "Both directions at once The Lost album" izašao je juče, pola veka nakon njegove smrti i predstavlja do sada neobjavljene snimke legendarnog američkog saksofoniste.
Objavljen izgubljeni album Džona Koltrejna
Foto: Pixabay
"Both directions at once" je redak biser i objavljivanje tog albuma je isto toliko značajno u džez krugovima kao što bi bio novi album Džimija Hendriksa u svetu roka, navodi agencija Frans pres. Album sadrži sedam pesama koje svira Koltrejnov kvartet.
 
Na snimcima Koltrejn ispituje više pravaca. To je bio ključni period za njegovu karijeru kada je bio spreman da krene u slobodan džez.
 
Džon Koltrejn je umro od raka 1967. godine. Ove zaboravljene snimke ponovo je pronašla porodica njegove prve supruge Huanite Naime Koltrejn, koja ih je sačuvala. 
 
Koltrejn i muzičari njegovog čuvenog kvarteta - pijanisa Makoj Tajner, kontrabasista Džimi Garison i bubnjar Elvin Džouns, ušli su 6. marta 1963. godine u studio Rudija van Geldera, legendarnog američkog producenta kuće Blue Note. Ostali su u studiju celo popodne, posle čega je Koltrejn izašao sa snimkom o kojem se od tada do danas ništa nije čulo. 
 
Njih četvorica su se vratili u taj studio u Nju Džersiju 1964. da snime "A Love Supreme", koji važi za jedan od najboljih džez albuma svih vremena. 
 
Urednik emisije o džezu na francuskom radiju Aleks Dutli rekao je da je pronalazak snimka poput pronalaska nove prostorije u velikoj piramidi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika