Varnju u Burgundiji ili kako sam konačno popio pivo ispred supermarketa

Jednom sam bio u Francuskoj, bilo je to pre belog šengena. Zvuči kao stari demo Balaševićeve pesme koji je toliko loš da nikada neće izaći iz bunkera.
Varnju u Burgundiji ili kako sam konačno popio pivo ispred supermarketa
Foto: 021.rs (ilustracija/Pixabay)
Ali zaista sam bio, sedam dana ako se ne varam i bila je to teška francuska provincija. Čikice sa onim plavim kapama, šarene krave i beskrajni nizovi vinove loze. Da, bio sam u Burgundiji i tražio sam radnju kako bih kupio pivo. 
 
Probao sam razne fraze engleskog: "Excuse me, do you know where I can find store... place to buy beer... you know... supermarket" i svi su me gledali belo. Najzad jedan hrabri Francuz je uzviknuo "Ah... supermarše" (tako je izgovorio, ne znam kako se piše) stavljajući mi do znanja da pogrešno izgovaram reč supermarket. 

Osetio sam sav ponos, neko će reći nacionalizam, prosečnog Francuza. Nisam se naljutio, jer sam konačno popio pivo za kojim sam tragao, a to je bio prioritet iznad principa.

Godinama kasnije prijateljica Tanja iz novosadskog Francuskog instituta u Pašićevoj ulici zamolila me je da napravim plejlistu mojih omiljenih francuskih izvođača. Ovo je samo deo te liste.  

Te 1989. godine radio je bio stalno uključen jer je brat fanatično pratio Fudbalski klub Vojvodina. Bili smo na dobrom putu da uzmemo drugu titulu u istoriji, a čuveni Čeda Maras je odbranio jedan i postigao još jedan penal protiv Hajduka, te je pogurao Vošu ka drugom peharu u istoriji. Danas srpski fudbal više nije sportska kategorija, već deo crne hronike, pa su te stvari prestale da me interesuju.
 
Ipak, dobro se sećam nekih pesama koje smo slušali između uključenja reportera iz Splita, Beograda ili Ljubljane. Prilično sam siguran da me ova šansona prati iz tog doba i još uvek je jako volim.  
 
 
Garažni ili beat rock – jedan je od mojih omiljenih muzičkih žanrova. Francuzi takođe imaju svog kandidata u trci sa grupama kao što su The Sonics, The Kinks i drugim američkim, odnosno britanskim sastavima tog profila. 
 
 
Evo biće uskoro godišnjica smrti legendarnog Zorana Simjanovića koji je bio hodajući soundtrack jugoslovenskog filma. Ovde ga slušamo u društvu Edija Dekenga, afričkog studenta u Beogradu te 1967. godine. Iako je reč o obradi, ne znam da li je ovo prvo, ali svakako je jedno od najranijih jugoslovenskih muzičkih izdanja na francuskom jeziku. 
 
 
Serž je snimio dva albuma na Jamajci. Ljudi koji poznaju rege ovo smatraju svetim gralom te muzike. Sly Dunbar i Robbie Shakespeare su Seržova ritam sekcija, a to su muzičari koji su za rege jednako bitni poput Marlija ili Li Skreč Perija. Rita Marli peva na ovom albumu. Suprug Bob Marli nije bio srećan zbog "seksualne konotacije nekih stihova". Francuski nacionalisti su pretili bombama zbog "skrnavljenja himne". Mnogo prašine se podiglo, a Serž je i dalje bio i ostao kul, iako ne peva već recituje (repuje!?) stihove nacionalne himne. 
 
Kada je reč o muzici i kriminalu, prava filmska priča stiže iz Francuske, a da li je romatična ili tragična prosudite na kraju sami. Jedan od najautentičnijih predstavnika francuske pank scene je sastav Camera Silens, a o sudbini člana tog benda pisali smo već, i to pročitajte na OVOM LINKU.
 
 
Obećavam jedan pošten tekst o bendu Mano Negra, jer je to muzička, a pomalo i istorijska lektira za sve. U međuvremenu, treba pogledati snimke originalne postave. Ja sam ipak izabrao ovu polovičnu reunion postavu grupe Mano Negra jer je tu originalni pevač numere i radi se o odličnom audio-video zapisu. Ovo je arapski pank.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika