Srbija podnela zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu

Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
Srbija podnela zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu
Foto: Pixabay
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tokom obraćanja u parlamentu navela je da je Ministarstvo predalo zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, prenosi RTS.
 
"Danas smo predali kandidaturu. Kada ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva", navela je Gojković.
 
Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive.
 
Šljivovica proizvedena u Srbiji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime "Srpska šljivovica".
 
Na listi Uneska iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuska lončarija.
  • /

    31.03.2021 21:20
    /
    kasno
    po srednjoj evropi postoje pica koje sada i u maloprodaji prodaju pod nazivom sljivovica
  • Rakija Čardaklija

    31.03.2021 20:56
    Dug je put ...
    ... od zahteva do priznavanja. Mnogo rakije će se popiti dok se ne Srpska šljivovica ne uvrsti na uneskovu listu nematerijalngo kulturnog nasleđa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.