U ovim zemljama se pije najviše alkohola po glavi stanovnika

Ljudi su počeli da konzumiraju alkohol pre nekoliko hiljada godina, a i danas se ova navika zadržala u velikom delu svetskih kultura.
U ovim zemljama se pije najviše alkohola po glavi stanovnika
Foto: Pixabay
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovo je pet zemalja sa najvećom potrošnjom alkohola u svetu u jednoj godini (mereno u ekvivalentnim litrima čistog alkohola po stanovniku kod osoba starijih od petnaest godina).
Srbija je u zlatnoj sredini Evrope, a više od nas piju i Irci, Španci, Bugari...
5. Litvanija (12,78 litara po glavi stanovnika)
 
Među prvih pet su dve baltičke zemlje, a Litvanija je zauzela peto mesto. Ovde se u alkoholu najčešće uživa u pivu, ali i u domaćim rakijama i likerima, poznatim kao kvas, samana i starka.
 
4. Nemačka (12,79 litara po glavi stanovnika)
 
Najmnogoljudnija evropska zemlja (bez Rusije) veoma voli dobra pića. Kada pomenemo pivo, jedan od sinonima je Nemačka, a posebno južna regija Bavarska, gde se održava i Oktoberfest. Ali da li dolazite tokom najvećeg festivala piva ili ne, dobro pivo vas čeka širom Nemačke.
 
3. Moldavija (12,85 litara po glavi stanovnika)
 
Zemlja koja se graniči sa Rumunijom i Ukrajinom ima dugu istoriju proizvodnje vina. Ovde ćete i dalje piti odlična vina za relativno malo novca. Ostala pića kojima se Moldavci ponose su tuica i vestina.
 
2. Letonija (13,19 litara po glavi stanovnika)
 
Stanovnici jedne od tri baltičke zemlje su drugi najveći potrošači alkohola na svetu. Najčešće konzumirana pića su biljni liker Riški crni balzam (smatra se nacionalnim pićem), votka i pivo.
 
1. Češka (14,26 litara po glavi stanovnika)
 
Poznata, draga i poznata Češka, koja se nalazi u centralnoj Evropi, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, vodeća je zemlja po litrima popijenog alkohola po glavi stanovnika. Naravno, omiljeno piće Čeha je pivo, a prva pivara izgrađena je u gradu Plzenu, koji se nalazi 100 kilometara jugozapadno od Praga.
 
Česi, čestitamo na tituli!
  • Nikola

    29.11.2022 05:19
    Upitno
    Ima li neko detaljnije objasnjene nacine kako se doslo do ovih brojeva? Ako se racuna kolicina prodatog alkohola, Nemacka i Ceska verovatno upadaju u listu kao zemlje sa velikim brojem turista alkosa, pogotovo Ceska.
    Ove ostale male, banana zemlje u kojima nema velikog protoka turista nisu upitne.
  • super hik

    28.11.2022 14:53
    hik
    Očigledno je ovo lista samo stanovnika evrope, ubedljivo su SAD najveći "lokatori" s obzirom na broj stanovnika, mada su im rusi veoma blizu, što se tiče planete.
  • Dragan

    28.11.2022 14:42
    "Vrh brate"
    Nismo ni u tome prvi?! Šalim se, niti smo "Nebeski narod", ni najgori na Svetu. Obični u tri milijarde. Treba se s tim pomiriti a ne po onom: ako nisam dobar djak zato sam najveći frajer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.