Sud: Sir "grijer" može da bude i američki

Sud u Ričmondu u američkoj državi Virdžinija doneo je odluku po kojoj naziv sira "grijer" ne mora da se odnosi isključivo na sireve koji se prave u Francuskoj ili Švajcarskoj.
Sud: Sir "grijer" može da bude i američki
Foto: Pixabay

Navedeno je da i američki sirevi mogu da nose ovo ime.

"Ovaj sir, bez obzira na mesto porekla ili proizvodnje, u Americi se već godinama prodaje pod imenom grijer", navodi se u obrazloženju presude.
"Grijer" je uobičajeno ime za tu vrstu sira i ono ne može da se koristi isključivo za sir proizveden u Francuskoj ili Švajcarskoj", obrazložio je sud.
 
Predstavnici francuskih i švajcarskog proizvođača sira "grijer" ne mogu da pobiju ono što je jasno, da ljudi u SAD vide "grijer" kao određeni tip sira, što čini ovaj naziv generičnim, zaključio je američki sud.
 
Predstavnici proizvođača sira "grijer" iz Francuske i Švajcarske su razočarani presudom, ali se ne predaju.
 
Advokat Ričard Lev, koji zastupa evropske proizvođače sira "grijer", je rekao da će one nastaviti sa naporima da zaštite ovaj "proizvod zaštićenog porekla" i u SAD.
  • Velimir

    05.03.2023 17:46
    Nije ime bitno
    Elem, zaŝtita se vrŝi isključivo po geografakom poreklu : Oblast Śampanj, Parma -Reggio Emilia itd. Moguće je zaŝtiti ajvar, fetu ili ŝljivovicu, ali samo kao region , Leskovački ajvar ili Ŝumadijska ŝljivovica itd. Ne kao ime " ajvar", " feta" itd...
  • Banderaš

    05.03.2023 14:54
    Zamena za orginal
    Ko je probao Svajcarski Gruyère cheese ili Sbrinz- tajj zna šta je ukus alpskog mleka proizvedenog od trave,cveca,biljki sa Alpa.
    Ni jedan drugi sir ne moze imati takvu aromu i ukus,ni srpski,ni Američki ni Engleski ne mogu imati taj ukus.
  • Igor

    05.03.2023 12:41
    To je skroz u redu. Ne znam kako su Grci uspeli da zaštite ime "feta", kao nije feta ako Grk nije uzeo pare, pazi molim te.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.