Bez obzira da li uživate u baršunastoj koži ili više volite da je ogulite, možda ćete se zapitati zašto su breskve uopšte razvile ovu jedinstvenu osobinu - "dlakavost".
Dok neke biljke koriste trnje i otrov kako bi odvratile predatore, breskve uzvraćaju dlakama.
Insekte iritiraju fine čekinje i zbog toga se neće zadržati dugo nakon što slete na plod. Ovo ih sprečava da prave obrok od mekog, za ljude slasnog zalogaja ili da polažu jaja u breskvu.
Pored kontrole štetočina, dlačice breskve su i prirodni konzervans. Ista delikatna koža i meso koji breskve čine podložnim gladnim bubama dovode ih u opasnost od truljenja pod određenim okolnostima.
Pošto voda podstiče množenje bakterija, višak vlage na hrani može ubrzati propadanje. Dlačice breskve odlažu ovaj proces tako što sakupljaju kapljice kondenzacije i drže ih dalje od kožice ploda a breskva zauzvrat ostaje još neko vreme ukusna i čvrsta.
Za razliku od mnogih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, moderne breskve nisu rezultat selektivnog uzgoja. Fosilizovane koštice pronađene u Kini sugerišu da su breskve slične onima koje jedemo danas rasle bez ljudske intervencije u eri kasnog pliocena.
To ne znači da se nismo bavili usevom u novijoj istoriji. Nektarine su samo vrsta breskve koju smo uzgajali da bude glatka, i kao rezultat toga su podložnije "pretnjama".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 4
Zemlja čudesa
Muka mi je i pgledat
Normalne, "dlakave" breskve su meni najukusnije voće.
Nektarina
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar