Zašto (neke) breskve imaju dlačice?

Narandžasto koštunjavo voće - breskva(e) je poznato po tankom sloju sićušnih dlačica koje prekriva njegovu spoljašnjost.
Zašto (neke) breskve imaju dlačice?
Foto: Pixabay
Bez obzira da li uživate u baršunastoj koži ili više volite da je ogulite, možda ćete se zapitati zašto su breskve uopšte razvile ovu jedinstvenu osobinu - "dlakavost".
Dok neke biljke koriste trnje i otrov kako bi odvratile predatore, breskve uzvraćaju dlakama.
Insekte iritiraju fine čekinje i zbog toga se neće zadržati dugo nakon što slete na plod. Ovo ih sprečava da prave obrok od mekog, za ljude slasnog zalogaja ili da polažu jaja u breskvu.
 
Pored kontrole štetočina, dlačice breskve su i prirodni konzervans. Ista delikatna koža i meso koji breskve čine podložnim gladnim bubama dovode ih u opasnost od truljenja pod određenim okolnostima.
 
Pošto voda podstiče množenje bakterija, višak vlage na hrani može ubrzati propadanje. Dlačice breskve odlažu ovaj proces tako što sakupljaju kapljice kondenzacije i drže ih dalje od kožice ploda a breskva zauzvrat ostaje još neko vreme ukusna i čvrsta.
 
Za razliku od mnogih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, moderne breskve nisu rezultat selektivnog uzgoja. Fosilizovane koštice pronađene u Kini sugerišu da su breskve slične onima koje jedemo danas rasle bez ljudske intervencije u eri kasnog pliocena.
 
To ne znači da se nismo bavili usevom u novijoj istoriji. Nektarine su samo vrsta breskve koju smo uzgajali da bude glatka, i kao rezultat toga su podložnije "pretnjama".
  • Zemlja čudesa

    14.06.2023 21:23
    Delikates
    Dlakave, poznate i kao "anitlop" breskve su daleko ukusnije od "nektarina" koje su nastale ukrštanjem, verovatno sa ringlovom. Punijeg su ukusa, sočnije i lakše se odvajaju od koštice. Kome smetaju dlačice može da ih dobro istrlja sunđerom i ispere hladnom vodom.
  • Muka mi je i pgledat

    14.06.2023 15:46
    ćosave breskve
    Teška uvreda za breskve.
    Normalne, "dlakave" breskve su meni najukusnije voće.
  • Nektarina

    14.06.2023 14:43
    Ja sam ovako ćosava, jer sam nastala ukrštanjem dve različite vrste - isto kao i naš predsednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.