Građani Srbije jedu sve manje hleba

Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40 odsto manje nego pre 15 godina kada se trošilo 91,5 kilograma.
Građani Srbije jedu sve manje hleba
Foto: Pixabay
Prema podacima udruženja "Žitounija", a koje prenosi Politika, ukupna potrošnja hleba po regionima je ispod trenutnog proseka u razvijenijim područjima Srbije, a iznad tog nivoa u siromašnijim.
"Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje", naveli su za "Politiku" iz "Žitounije".
Kako su precizirali, prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, u Beogradu se troši 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje.
 
Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba.
 
Prema njegovim rečima, manja potrošnja ove namirnice rezultat je trenda u ishrani.
 
Istovremeno, kako je naglasio, zbog niže cene povećana je prodaja hleba "Sava".
 
"Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima i manji broj stanovnika. Prosečno, ne konzumiramo manje hleba i to je i dalje dominantna namirnica", rekao je Pralica.
 
Prema poslednjim podacima, Nemci konzumiraju 57 kilograma hleba godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je u Indiji godišnja potrošnja hleba i proizvoda od testa po stanovniku 1,7 kilograma.

Teme

hleb
  • Dejan

    05.11.2023 13:46
    @pera nn
    Tacno u metu,ovde ne zivi vise od 5.miliona ljudi uz sve muckanje oko popisa i dopisivanje ko zna koga plus racunanje svih koji su realno preko ali se i dalje vode da su ovde.
    Samo to bi bilo dovoljno da neko visi ali ovde je nastupilo totalno mrtvilo i nestacemo za par decenija.
    Kakvi smo,nije neka steta.
  • Biba

    02.09.2023 22:08
    Hleb je toliko nabildovan da je danima svež i nema bacanja.
  • Realista

    31.08.2023 21:19
    tranzicija...
    To je zato što se sada svi prebacuju na kolače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.