Sve više ljudi zube pere uljem

Da li biste pristali da na nedelju dana umesto paste za zube koristite kokosovo ulje?

Milioni žena širom sveta to rade, a sada su i naučna istraživanja pokazala da ulje zapravo može da ima mnogo više koristi za vaše zube i desni od klasičnog kaladonta. Reč je o staroj indijskoj metodi koju je popularizovala Gvinet Paltrou, a sada se već formira velika internet zajednica žena koje se kunu u efekte ovog trika.

Ovo je jedna od gorućih tema po ženskim internet forumima i to prevashodno zato što kokosovo ulje daje sjajne rezultate kada je reč o izbeljivanju zuba. Iako je sve počelo od drevne metode koja podrazumeva mućkanje i provlačenje ulja kroz zube (kao kada ispirate vodom nakon pranja), sada sve veći broj žena umesto paste koristi "kaladont" od kokosovog ulja, koji se pravi kod kuće.

 Čitava priča o kokosovom ulju počela je pre nekoliko godina, kada je Gvinet Paltrou priznala da ona upravo na taj način održava lepotu svojih zuba. Ona, naime, nakon pranja zuba mućka jednu kašiku rastopljenog kokosovog ulja po ustima i na taj način neguje zube, desni i bori se protiv bakterija. Upravo zato su naučnici rešili da ispitaju efekte kokosovog ulja na zube - i iznenađujuće, ispostavilo se da i Gvinet ume da bude u pravu. Naime, enzimi koje sadrži ovo ulje uspešno se bore protiv niza bakterija koje izazivaju karijes, a ujedno i sjajno smiruju iziritirane desni.


Recept Gvinet Paltrou

Sve što vam je potrebno jeste jedna kašika kokosovog ulja. Budući da je ono u čvrstom stanju, nalik margarinu, potrebno je prvo da ga otopite (otapa se jako lako i brzo), a zatim mlako ulje mućkajte po ustima oko 10 minuta. Ovo radite kada su zubi čisti, dakle nakon pranja i trudite se da ga provučete između svih zuba. Upravo zato se tehnika zove "oil pulling". Efekti bi trebalo da postanu vidljivi nakon deset dana korišćenja.

Ovakvo ohrabrenje naučnika podstaklo je žene da odu korak dalje - i u potpunosti se odreknu paste za zube. Kad su već mogle da se odreknu dezodoransa i šampona, zašto ne bi i kaladonta. Ovo je jako popularan recept među zaljubljenicama u prirodnu negu, a pasta od kokosovog ulja koristi se isto kao i svaka druga - pet minuta trljanja četkicom ujutru i uveče. Pasta se pravi od kombinacije ulja, sode bikarbone, soli i esencijalnog ulja po izboru - radi lepšeg mirisa. Žene koje su probale kažu da su zubi mnogo belji, trošak manji jer više ne kupuju kaladont, i da se generalno osećaju mnogo bolje jer ne unose hemiju koja se nalazi u kupovnim pastama.

Autor: 24sata
 

Teme

ZUBI

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.