Kako vam karijera postepeno uništava zdravlje?

Odgovarate na mailove pre spavanja i ručate na brzinu. Niste ni svesni koje sve posledice ovo nosi.
Kako vam karijera postepeno uništava zdravlje?
Foto: Pixabay
Stres dolazi u raznim oblicima, ali i onda kad ga ne očekujete. Užurbani način života i stav 'sve mora biti gotovo odmah i sad' mnogima je donelo brojne prekovremene sate, a što je još gore, doveli su svoje zdravlje u pitanje. 
 
Sedite po ceo dan
 
Dugo sedenje nikako nije dobro, kao ni sedenje u istom položaju ceo dan. Istraživanja pokazuju da se možete suprotstaviti učincima vašeg kancelarijskog posla, tako da budete aktivni tokom sati kad niste na poslu. Ali, opet ovo je lakše reći nego učiniti. Pogotovo onima koji, nakon posla, jedva čekaju da dođu kući i legnu. Zato, dodatne korake treba da napravite na poslu. Probajte svakih sat vremena da ustanete i kratko prošetate. Takođe, parkirajte malo dalje od posla i prošetajte se, a pojedine telefonske pozive obavite hodajući.
 
Višesatno sedenje iz dana u dan, bez ikakve fizičke aktivnosti, dugoročno nije dobro za celokupnu mišićnu masu vašeg tela. Noge su neaktivne, torzo ne radi, a s vremenom oslabi i vratna i leđna muskulatura.
 
Preskačete ili brzate s ručkom
 
Vremenom su se mnogi uverili kako će ih 30 minuta pauze za ručak unazaditi i da od posla nemaju ni malo predaha. Možda vam se čini da jedenjem i odgovaranjem na mejlove ubijate dve muve jednim udarcem, ali time sebi činite više lošeg nego dobrog, kažu stručnjaci.
 
Ako često preskačete ručak, verovatno ćete se uhvatiti kako svako malo u sebe 'trpate' svakakve grickalice i kako se uveče prežderavate.
 
Često radite prekovremeno
 
Za ekstra novcem, prekovremeni sati ponekad nisu loši. Ali, ako se to stalno događa, primetićete psihičku i fizičku iscrpljenost, kao i manjak kreativnosti. I koncentracija će vam, kažu stručnjaci, oslabiti.
 
Jedna studija pokazala je kako radnici koji rade prosečnih 11 sati dnevno imaju veći rizik za razvoj depresije.
 
Prekovremeni rad povećava rizik za širok raspon kardioloških problema, uključujući bolesti srca, srčani udar i visoki krvni pritisak. Studija iz 2010. pokazala je da oni koji rade 10 ili više sati dnevno imaju 60 posto veći rizik od kardiovaskularnih problema.
 
Pre odlaska u krevet odgovarate na mailove
 
Otvaranje mailova neposredno pre spavanja znači da stalno razmišljate o poslu. I normalno je da se osećate kao da ćete nešto propustiti ako niste dostupni 24 sata dnevno, ali neke stvari zaista mogu da pričekaju jutro. Ako radite posao koji od vas zahteva da ste stalno dostupni, postavite sami neke granice. Kao na primer, da se maknete od telefona dva sata pre spavanja.
 
Ćutite za vreme sastanaka
 
Mnogi se slažu da bitke na poslu treba pomno birati, ali ćutanje na stvari koje direktno utiču na vas neće vam doneti ništa dobro. Naravno da postoji strah da ćete sebi time možda naštetiti, ali konstantno ćutanje samo dovodi do ljutnje, ogorčenja i gorčine. Ono što možete napraviti je da svoju zabrinutost kažete na miran i profesionalan način.
  • jedanIzMase

    18.09.2017 20:28
    Istina...
    ...ubi me posao...stres, sekiranje, vecito online i na dostupnosti 24h....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.