Mleko bubašvaba dobro za nokte i kosu

Zaboravite kelj, kinou, akai bobice, kokosovu vodu i slično, sledeća velika superhrana je mleko bubašvabe.
Mleko bubašvaba dobro za nokte i kosu
Foto: Pixabay
Četiri je puta nutritivnije od kravljeg mleka i odlično je, između ostalog, za kosu i nokte te je mleko bubašvabe jedno od najhranjivijih materija na svetu, zbog čega je prozvano novom superhranom.
 
Naučni tim s Instituta "Stem Cell Biology and Regenerative Medicine" u Indiji sekvencirao je proteinski kristal iz creva Diploptera puctata, odnosno pacifiče bubašvabe jedine poznate da rađa žive mlade. Kako bi dohranila svoje potomstvo, bubašvaba proizvodi supstancu nalik mleku s proteinskim kristalima koji sadrže tri puta više energije od mleka bizona.
 
"Kristali su kao cela hrana - imaju proteine, masnoće i šećere. Ako pogledate proteinske sekvence, one imaju sve esencijalne aminokiseline", rekao je naučnik iz ovog tima Sančari Banerje.
 
Ono što je takođe fascinantno je to da kristali mleka otpuštaju proteine, ali ne sve odjednom, nego u skladu s brzinom varenja.
 
Ova kalorijski bogata hrana biće naročito od pomoći onima koji se bore kako bi dobili neophodne količine kalorija dnevno. Mleko bubašvabe može biti brz izvor neophodnih nutrijenata, uz tvrdnje naučnika da je reč o fantastičnom proteinskom dodatku.
 
Ono sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline, zbog čega bi se moglo dobro uklopiti i u svakodnevni režim ulepšavanja jer su proteini i masti ključne komponente za zdrave nokte i kosu.
 
Ipak, Rejčel Nazarian iz "Schweiger Dermatology Group" naglašava kako zbog hormona rasta i visokog nivoa šećera mleko bubašvabe neće biti najbolji prijatelj vaše kože, posebno ako je već problematična.
 
Kako su naučnici završili sekvenciranje, sada kreću sa proizvodnjom kristala u mnogo većim količinama. Posebno traže način kako se fokusirati na to kako kreirati hranu bez pribegavanja "mužnji" bubašvaba ili povlačenjem kristala iz njihovih creva.
 
Ovo nije prvi put da se naučnici zalažu za konzumiranje insekata. Prošle godine je studija sa Univerziteta Oksford otkrila da konzumiranje insekata kao što su bubašvabe daje više belančevina nego ista količina crvenog mesa.
  • Мунгос

    05.06.2018 23:20
    Свака част, ја бих одликовао сваког који помузе буба-швабу.
    Али вероватно ова Мрежа "Schweiger Dermatology Group" ипак нема намеру да открије локацију фарме у којој музу ове симпатичне бубе.
  • ...

    03.06.2018 19:00
    I ptičije mleko, takođe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin