Zabranjena upotreba plastičnih slamčica i pribora u Sijetlu

U američkom gradu Sijetlu stupila je na snagu zabrana upotrebe plastičnih slamčica i pribora za jelo u barovima i restoranima u najnovijem nastojanju gradskih vlasti da smanje otpad i spreče zagađenje mora plastikom.
Zabranjena upotreba plastičnih slamčica i pribora u Sijetlu
Foto: Pixabay
Sijetl je prvi veliki američki grad koji je zabranio plastične slamčice i pribor za jednokratu upotrebu u restoranima. Pet hiljada restorana u gradu od sada će morati da koristi opremu koja može ponovo da se upotrebi ili može da ide u kompost.
 
"Plastično zagađenje prevazilazi krizne nivoe u okeanima sveta i ponosna sam da Sijetl predvodi u davanju primera naciji u sprovođenju zabrane plastičnih slamčica", rekla je direktorka Javne komunalne službe Sijetla Mami Hara.
 
Restorani koji ne primene zabranu mogu da dobiju kaznu do 250 dolara, ali gradski zvaničnici su rekli da će raditi sa vlasnicima da se sprovedu te promene.
 
Drugi američki gradovi kao što su Njujork i San Francisko razmatraju uvođenje te zabrane. Manji gradovi u Kaliforniji, uključujući Malibu i San Luis Obispo, ograničili su upotrebu plastičnih slamčica.
 
U Velikoj Britaniji premijerka Tereza Mej je najavila u aprilu plan da se zabrani prodaja plastičnih slamčica, kašičica za mešanje i štapića za uši.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin