VIDEO: Nezabeleženo otkriće - Pronađeni ostaci 227 žrtvovane dece

Tim arheologa pronašao je ostatke 227 dece žrtvovane u skladu s ritualima pretkolumbovske civilizacije Kimu, koja je postojala na severu Perua do kraja 15. veka, što je dosad nezabeleženo otkriće u svetu.
"Radi se o najvećem mestu žrtvovanja dece", rekao je arheolog Feren Kastiljo, i dodao da su iskopavanja počela 2018. na lokalitetu Pampa la Krus u primorskom odmaralištu Uančako, oko 700 kilometara severno od Lime.
 
Deca stara između četiri i 14 godina ritualno su ubijena i ponuđena kao žrtva bogovima Kimua ne bi li se ublažio njihov gnev, koji je narod Kimu smatrao odgovornim za prirodne katastrofe povezane s klimatskim fenomenom "El Ninjo".
 
Pronađeni su i dokazi da je u vreme žrtvovanja padala veoma jaka kiša.
 
"Gde god da kopamo pronađemo još neko dete, sahranjeno licem prema okeanu", rekao je Kastiljo. Neka od pronađenih tela još imaju kožu i kosu i nose srebrni nakit.
 
Uančako je bilo mesto više masovnih žrtvovanja dece u vreme carstva Kimua. Grobnica s 56 dece je pronađena u junu 2018, takođe u Pampa la Krusu, dok je nedaleko odatle, na lokalitetu Uančakito, u aprilu iste godine pronađena grobnica sa 140 tela dece i 200 mladih lama.
 
"Uančako je definitivno bio izabrano mesto za prinošenje žrtava", naveo je Kastiljo.
 
Carstvo Kimua je svoj vrhunac doživelo između 900. i 1450. godine, na severnoj obali Perua sve do današnjeg Ekvadora, a okončano je 1475. padom pod vlast Inka, pedesetak godina pre dolaska prvih španskih konkvistadora u Peru.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".