Stručnjaci otkrili da močvare Sudana značajno povećavaju nivo metana u atmosferi

Naučnici smatraju kako sada mogu da objasne barem deo nedavnog porasta nivoa metana (CH4) u našoj atmosferi.
Naime, primetili su veliki skok u emisiji tog gasa koja dolazi iz močvarnih područja Južnog Sudana. Pretpostavljaju da ga je uzrokovala velika navala vode iz istočnoafričkih jezera, uključujući Viktoriju, koja je podstakla emisije metana (CH4) iz tih predela, piše BBC.
 
Ove emisije mogle bi biti odgovorne za značajan deo globalnog porasta nivoa metana u atmosferi, možda čak i za njegovu trećinu u razdoblju između 2010. i 2016. ako se posmatra područje istočne Afrike.
 
"Nema puno drugih posmatranja tla u ovoj regiji koja bi mogla da potvrdi ili opovrgne naše rezultate, ali podaci koje imamo lepo se uklapaju zajedno", rekao je fizičar i hemičar Pol Palmer sa Univerziteta Edinburg. "Imamo nezavisne analize koje pokazuju da je došlo do povećanja močvarnih područja u Sudanu. To možete videti i na snimcima iz vazduha koji pokazuju da su močvare postale zelenije", rekao je Palmer za BBC.
 
Metan je moćan gas i njegova koncentracija u atmosferi konstantno se povećava, kao što je slučaj i sa ugljen-dioksidom. Međutim, njegovo povećanje nije stabilno i ujednačeno. Tokom ranih 2000-ih, količina tog gasa se čak na neko vreme stabilizovala. Međutim, 2007. je njegova koncentracija naglo skočila, a dalji uspon zabeležen je 2014. godine.
 
Nivo metana se i dalje brzo povećava pa naučnici aktivno istražuju njegove moguće prirodne izvore; s tim da na te nivoe nesumnjivo utiče i ljudski faktor, poput poljoprivrede i upotrebe fosilnih goriva.
 
Tim naučnika sa Univerziteta Edinburg posmatrao je pomoću japanske svemirske letelice GOSAT ponašanje gasova sa efektom staklene bašte nad tresetištima i močvarnim područjima u Africi i otkrio značajan porast emisije metana iznad Južnog Sudana u razdoblju između 2011. i 2014. godine.
 
S obzirom na to da mikrobi močvarnog područja umeju da proizvode velike količine metana, detaljno su proučavali regiju Sud, odnosno ogromno močvarno područje u Južnom Sudanu.
 
Posmatranja su pokazala da tlo u tom predelu postaje vlažnije, a gravitacijsko merenje u istočnoj Africi ukazalo je na povećanje težine vode koja se nalazi u tlu.
 
"To je ogromno područje pa ne čudi što ispušta puno metana. Regija Sud prostire se na 40.000 kvadratnih kilometara, dva puta je veća od Velsa", rekao je geolog Mark Lunt sa Univerziteta Edinburg.
 
Istraživanje pod nazivom "An increase in methane emissions from tropical Africa between 2010 and 2016 inferred from satellite data" objavljeno je u časopisu "Atmospheric Chemistry and Physics".
  • Stvarno

    15.12.2019 10:50
    Ma nije, krave su, mesoždreri su krivi i njihov nedeljni rindflajš. Nije moguće da majčica zemljica sebi sama šteti. Uostalom sad će Greta da vam objasni...
  • Jaa

    13.12.2019 23:21
    Ideja
    Neka ga nafataju pa uskladiste da bude pogonsko gorivo za avtomobil
  • Milos

    13.12.2019 19:53
    Sad ce da se nadje neka Greta da zove da im se uvedu sankcije zbog prekomerne emisije metana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin