Odvojio se najveći ledeni breg na planeti, skoro četiri puta veći od Njujorka

Evropska svemirska agencija saopštila je da se ogromna ledena ploča, skoro četiri puta veća od Njujorka, odvojila sa zaleđene ivice Antarktika u more Vedel.
Tako je postala najveći ledeni breg na svetu.
 
Ledeni breg, koji su naučnici nazvali A-76, prostire se na 4.320 kvadratnih kilometara, dužine 175 i širine 25 kilometara.
 
Periodično odvajanje ledenih ploča deo je prirodnog ciklusa, ali fenomen sve bržeg raspadanja povezan je sa klimatskim promenama i globalnim zagrevanjem.
  • Ekolog

    23.05.2021 14:22
    Klimatske promene ce biti najveci problem sa kojim se covecanstvo srelo u celoj svojoj istoriji. Izguglajte Permian extinction i uzroke za istu , pa cete videti zasto.
    Citah komentate na ovu bas temu pre neki dan gde nasi ljudi bas i nisu zabrinuti za planetu zemlju i njenu budicnost, govore : "pa sta, ovo se desavalo i u proslosti i uvek ce se desavati". Da , ali po prvi put je za ovo odgovoran covek, koji samo unosi nepoznatu u vec znanu jednacinu. Promene klime su uvek bile , ali nikad ovoliko brzo i ovoliko navalentno. Rezultat ce biti, bojim se jako los po zivi svet i nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin