VIDEO: Sve više gradova u Evropi ugrađuje ležeće policajce koji ne praštaju prekoračenje brzine

Čini se da klasični "ležeći policajci" polako odlaze u istoriju. Tako je barem u razvijenijim delovima Evrope.
Naime, u nemačkom gradu Hanau instalirani su aktivni usporivači saobraćaja, koji su još ranije postavljeni u nekim švedskim gradovima, a šire se i na Islandu, u Norveškoj...
 
Svaki komplet ovih "ležećih", koje pravi švedska kompanija Edeva, sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog usporivača automobila.
 
Svi vozači koji poštuju ograničenje brzine neće ni osetiti usporivač jer će on ostati u nivou kolovoza.
 
Međutim, ako je vozač brži od ograničenja, "ležeći" će se spustiti nekoliko centimetara ispod površine asfalta, pa kad pređe automobilom preko njega osetiće neprijatan udarac.
 
Tako se kažnjavaju samo vozači koji voze brže od ograničenja, a svi ostali će preko "ležećeg" preći bez posledica – odnosno, automobil neće biti izložen udarcima i neće dolaziti do njegovog oštećenja, a svi putnici u vozilu će uživati veći komfor.
 
Kako bi se vozači na vreme upozorili na ovaj specifični usporivač, pre nailaska na isti postavljen je odgovarajući saobraćajni znak.
 
Evropa nije jedini kontinent gde su postavljeni aktivni usporivači vozila.
 
Pre nekoliko godina sličan "ležeći" instaliran je i u Meksiku.
 
  • Хаџи-Александар

    12.09.2021 16:00
    Е ово има смисла
    Иначе, Лондон је избацио класичне лежећем, јер су утврдили да се драстично повећава загађење у околини лежећих полицајаца... Овде нема потребе за кочење, ако возиш нормално. Казниће само несавесне! Подржавам!!! ЖИВЕЛА СРБИЈА!
  • Joca

    12.09.2021 13:52
    Ovo će stići u Sprdiju 2500. godine, kada se u razvijenom svetu budu koristila leteća vozila!
  • Djuri

    12.09.2021 13:26
    Super
    Ima jeftinije resenje,Znak 40 i neodrzavanje asvalta recimo,tako se radi u Severnoj Makedoniji,to primenjuju i na autoputevima,a tamo gde put nije propao,postave policiju sa radarom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin