Ruski sud proglasio kompaniju Meta za ekstremističku organizaciju

Sud u Moskvi je danas proglasio kompaniju Meta, u čijem vlasništvu su Fejsbuk, Instagram i Votsap, za ekstremističku organizaciju i zabranio joj rad u Rusiji.
Ruski sud proglasio kompaniju Meta za ekstremističku organizaciju
Foto: Pixabay

Državno tužilaštvo Rusije preciziralo je da korisnike Fejsbuka i Instagrama neće kažnjavati ako koriste te mreže uz pomoć zaobilaznica.

Mere zabrane se ipak neće odnositi na Votsap, jer je tužilaštvo ocenilo da ta aplikacija za dopisivanje nema funkciju "javnog širenja informacija".

Tužilaštvo je zatražilo da kompanija Meta bude označena kao ekstremistička organizacija pošto se saznalo da su Fejsbuk i Instagram privremeno dozvolili korisnicima da u nekim zemljama pozivaju na nasilje nad ruskim vojnicima i da žele smrt predsednicima Rusije i Belorusije.
 
Potom je usledilo objašnjenje kompanije Meta da se to odnosi jedino na građane Ukrajine.
Predstavnik ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Igor Kovaljevski rekao je na sudu da Meta "radi protiv Rusije i njenih oružanih snaga", a rusko regulatorno telo za medije Roskomnadzor podržalo je taj zahtev.
 
Kovaljevski je pohvalio Roskomnadzor i Državno tužilaštvo, navodeći da "Meta radi protiv ciljeva i zadataka specijalne operacije koju oružane snage (Rusije) sprovode u Ukrajini".
 
Posle Fejsbuka i Tvitera, ruske vlasti su 14. marta blokirale i Instagram, ali su korisnici putem VPN (virtuelna privatna mreža) ipak bili u mogućnosti da pristupe tim društvenim mrežama.
  • 56

    21.03.2022 21:24
    Ispravna odluka
    U ovom slučaju Rusi ne greše.
  • @zemlja čudesa

    21.03.2022 19:43
    evo npr. naš ministar policije je primer čoveka oslobodjenog uticaja američkog novinarstva i za primer je kako treba da se misli i gleda na stvari svojom glavom.
  • dijasporac

    21.03.2022 18:52
    U neku ruku su pravu, mada iz drugih razloga, Facebook je ekstreman na ispiranju mozga, kod mnogih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin