Na današnji dan: Umrla Florens Najtingejl, rođeni Hičkok i Kastro, počela gradnja Berlinskog zida

Pregled najvažnijih dešavanja u svetu i kod nas na današnji dan, 13. avgust.
1521 - Španski osvajač Ernan Kortes zauzeo je i razorio, nakon tromesečne opsade, asteški grad Tenočtitlan (Meksiko Siti).
 
1624 - Francuski kralj Luj XIII postavio je za prvog ministra kardinala Rišeljea.
 
1792 - Francuski revolucionari su uhapsili članove kraljevske porodice, tri dana nakon ukidanja monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI.
 
1814 - Holanđani su ustupili Velikoj Britaniji Rt Dobre nade.
 
1820 - Rođen je britanski muzikolog Džordž Grov, autor "Rečnika muzike i muzičara" (4 knjige 1879-89).
 
1826 - Umro je francuski lekar Rene Teofil Jasint Lenak, koji je 1819. izumeo stetoskop.
 
1863 - Umro je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog "Fausta" i napisao "Dnevnik" u kojem je izložio zapažanja o umetnosti ("Danteova barka", "Ulazak krstaša u Carigrad", "Na barikadama 28. jula 1830").
1868 - U Peruu i Ekvadoru je počela serija zemljotresa u kojima je poginulo oko 25.000 ljudi.
 
1871 - Rođen je nemački revolucionar Karl Libkneht jedan od osnivača i vođa Komunističke partije Nemačke. Kao poslanik u Rajhstagu istupao je protiv nemačkog i međunarodnog imperijalizma i jedini je glasao protiv ratnih kredita u decembru 1914. Bio je jedan od vođa Novembarske revolucije u Nemačkoj 1918, ali je posle gušenja revolucije uhapšen i u januara 1919. ubijen zajedno s Rozom Luksemburg.
 
1899 - Rođen je engleski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok. Proslavio se kriminalističkim filmovima i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru ("Ptice", "Psiho", "39 stepenica", "Sever-severozapad").
 
1902 - Rođen je nemački inženjer Feliks Vankl, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Mešeršmit 209 sa eksperimentalnim Vanklovim motorom postigao je svetski rekord u brzini.
 
1910 - Umrla je engleska medicinska sestra Florens Najtingejl, koja je u Krimskom ratu (1853-56) organizovala prvu ekipu za negu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke.
 
1912 - Umro je francuski kompozitor Žil Masne, autor više od 20 opera ("Manon", "Verter", "Don Kihot").
1913 - Rođen je kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.
 
1914 - Francuska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.
 
1923 - Mustafa Kemal Ataturk, postao je prvi predsednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. sproveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi.
 
1927 - Rođen je kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Kastro, pod čijim je vođstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulhensija Batiste i izvedena socijalistička revolucija.
 
1961 - Vlasti Istočne Nemačke zatvorile su granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa Zapadnom Nemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podeljene Nemačke i hladnoratovski simbol podeljenog sveta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Nemačka ponovo ujedinila.
 
1964 - U Velikoj Britaniji izvršene poslednje smrtne kazne vešanjem dvojice zatvorenka u Liverpulu i Mančesteru, osuđenih na smrt zbog ubistva.
 
1993 - Više od 120 ljudi je poginulo kada se u Tajlandu srušio šestospratni hotel.
 
1998 - Švajcarske banke i jevrejske grupe postigle su sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.
 
2001 - Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali su u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi ove dve etničke zajednice u Makedoniji.
 
2009 - Preminuo je Les Paul američki muzičar, gitarista i inovator, zaslužan za brojna unapređenja modernih električnih instrumenata i unapređivanje tehnika snimanja muzike. Dobitnik je dva Gremija za album "Les Paul & Friends: American Made, World Played".
 
2014 - U Srbiji su stupili na snagu novi medijski zakoni (o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima) kojima je predviđeno povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".