Zašto su žene uopšte počele da se briju?

Dlake na telu su prirodna stvar - i kod muškaraca i kod žena. Međutim, zbog društvenih standarda, mnoge žene osećaju se obveznim da uklanjaju dlake s većine delova tela.
Zašto su žene uopšte počele da se briju?
Foto: Pixabay
Upišete li u Gugl "Kada su se žene počele...", jedan od prvih predloga koji će se pojaviti je "Kada su žene počele da se depiliraju".
Iako je uklanjanje dlaka s tela bilo prisutno kroz istoriju, tek 1915. žene su počele da briju dlake brijačem. Prema stranici Instituta Smitsonijan, "na američke standarde lepote za žene uticali su inovacije i marketing brijača".
"Početkom 20. veka, u želji da prošire svoje tržište, proizvođači brijača promovisali su ideju da su dlake na ženskom telu muževne i nehigijenske", pojašnjavaju.
 
Tako su brijači počeli da reklamiraju kao proizvod namenjen i ženama. Štaviše, 1915. predstavljen je prvi brijač namenjen ženama.
 
"U 1920-im u modu su ušle majice bez rukava i kratke haljine. Tako su noge i pazusi žena postali vidljivi u društvenim situacijama, a oglašivači su iskoristili priliku da podstaknu žene da briju svoje noge i pazuhe. Ali budući da se izraz 'brijanje' povezivao s uklanjanjem dlaka muškaraca, proizvođači su pazili da ne koriste taj izraz u svojim reklamama pa su podsticali žene da učine svoje noge i pazuhe glatkim", dodaju iz Smitsonijana.
 
I tako su žene počele da uvode brijanje u svoj svakodnevni život. Međutim, za razliku od muškaraca, nisu bile pozvane da briju lice. Umesto toga, savetovano im je da se podvrgnu izbeljivanju ili depiliranju voskom dlaka s lica.
 
Danas žene tokom života provedu više od 58 dana uklanjajući dlačice s tela. Većina žena bira brijanje kao bezbolnu, pristupačnu i jednostavnu metodu uklanjanja dlaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin