Njujork oborio rekord - ovo je najduža zima bez snega

Pomisao na Njujork zimi priziva slike Tajms skvera i Central parka prekrivenih snegom. Ali, ne i ove godine.
Njujork oborio rekord - ovo je najduža zima bez snega
Foto: Pixabay
Nedelja bez snega značila je da je grad oborio pedesetogodišnji rekord po izostanku prvog snega u sezoni. Takođe je blizu beleženja najvećeg broja uzastopnih dana bez ikakvih merljivih snežnih pahuljica.
Niz dana bez snega zbunio je Njujorčane, neki dovode u pitanje svoj odnos istovremene ljubavi i mržnje prema beloj atmosferskoj pojavi.
"To je stvarno tužno. Zapravo, ne volimo da vidimo sneg. Ali sada nam jako nedostaje", rekla je za AFP učiteljica u penziji En Hansen.
 
"Velika jabuka" obično dobije prvu porciju snega sredinom decembra. Prošle sezone stigao je na Badnji dan.
 
Veliki sneg vole deca i službenici koji imaju slobodne dane u školi i na poslu. Deca tada zgrabe svoje sanke i kreću prema najbližoj travnatoj padini. Odrasli skijaju u blizini glavnih parkova.
 
"Ostanete kod kuće, pijete vrući kakao; prelepo je, i pas obožava sneg", rekla je rediteljka Renata Romejn za AFP.
 
Radost se ipak prilično brzo pretvara u očaj, jer sneg postaje prljav, smeće se gomila na pločniku, a hodanje pločnicima postane opasno.
 
"Sneg je prvi dan lepo videti, ali posle je prljav i ne sviđa mi se. Bljuzga je. Gadno je", dodaje Romejn.
 
Meteorolozi definišu snežne padavine u Njujorku kao sneg koji u Central parku iznosi najmanje 0,1 inča (0,254 cm). Neke su pahuljice pale prošle srede, ali nedovoljno za merenje.
 
Stanovnici su najduže do sada morali da čekaju na merljiv sneg 29. januara, što je rekord postavljen 1973. godine, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi (NWS).
 
Nedelja bez snega znači da je ovo godišnje doba najduže čekanje na sneg od početka vođenja evidencije 1869.
 
Njujork se takođe približava najdužem nizu uzastopnih dana bez snega. Trenutni rekord je 332, koji je završio 15. decembra 2020. Nedelja je bila 326. dan onoga što je meteorološka organizacija Accuweather nazvala "snežnom sušom".
 
"Vrlo je neobično", rekao je za AFP meteorolog NWS-a Nelson Vaz, dodajući da je globalni vremenski obrazac La Nine odgovoran za zadržavanje hladnog fronta dalje prema severu i zapadu.
 
Do 40 inča (jedan metar) snega palo je u decembru u Bafalu u saveznoj državi Njujork, u blizini kanadske granice, usmrtivši najmanje 39 ljudi.
 
Ali nekoliko stotina milja jugoistočno, u Njujork i okolnim atlantskim obalnim područjima padavine su značile puno kiše usred blagih temperatura.
 
Prema Weather.com, samo je 1932. prvih 25 dana januara u Njujorku bilo toplije nego 2023. godine.
 
Naučnici kažu da klimatske promene uzrokuju toplije i kraće zime.
 
"To je uznemirujuće", rekla je Hansen o nedavnim prijatnim danima koji su više ličili na jesen.
U Njujorku nikada nije prošla cela hladna sezona bez merljivog snega.
 
A s obzirom na to da je febuar obično najsnežniji mesec, beli pokrivač mogao bi uskoro da prekrije "Veliku jabuku".
 
"To je ono što Njujork čini Njujorkom, zar ne?", rekla je Romejn.

Teme

sneg

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.