Savremeni automobili prikupljaju gomilu podataka o vama i vašem načinu vožnje

Novi modeli nude brojne sisteme asistencije, ali i komuniciraju sa proizvođačem i dostavljaju mu razne informacije.
Savremeni automobili prikupljaju gomilu podataka o vama i vašem načinu vožnje
Foto: Pixabay
Već nekoliko primera pokazuje sa koliko podataka nesvesno snabdevamo proizvođače svakim kilometrom koji pređemo svojim automobilom. Wired je pisao o određenim modelima na američkom tržištu i naveo konkretne primere.
Verovali ili ne, automobili mogu da generišu do 25 GB podataka za samo jedan sat vožnje.
Tako bi vlasnici novog pikapa Ford F-150, najpopularnijeg modela u Americi, trebalo da znaju da proizvođač dobija informaciju o brzini kretanja svakog vozila, ali i, na primer, o tome koliko snažno vozač pritiska nogom papučicu gasa.
 
Toyota kaže da prikuplja podatke o položaju upravljača, ubrzanju, brzini, kočenju i destinacijama putovanja. Neki automobili bukvalno skeniraju lice vozača pre nego što se pokrenu.
 
"Ove podatke ne mogu da očitajui ljudi, a skenovi lica skladište se samo u vozilu i ne prenose Toyoti", objašnjava portparol japanske kompanije.
 
I Chevrolet beleži podatke, odnosno parametre vožnje, ali i lokaciju, rute vožnje, pa čak i donekle nevažne podatke, na primer o otvaranju prozora na vozilu.
 
Ako vozite električni automobil, proizvođač će analizirati podatke kada punite vozilo kod kuće.
 
Gigabajti ličnih podataka se svakodnevno šalju u bazu podataka na obradu, a tu prednjače američki proizvođači. Pritom, ni sami ne beže od toga, već sa ponosom priznaju da komuniciraju sa vozilom.
I značajan deo tih podataka nesumnjivo završava u rukama brokera podataka, osiguravajućih kompanija, vlade i drugih.
 
To je kombinacija podataka koje sajt Privacy4Cars analizira da bi došao do svojih izveštaja o privatnosti vozila na osnovu zvaničnih dokumenata i saglasnosti pojedinačnih proizvođača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin