VIDEO: U Hongkongu je dom za mrtve skuplji nego onaj za žive

Počevši od 53.000 dolara za prostor koji nije mnogo veći od kutije za cipele, to je skupo mesto za boravak, čak i u Hongkongu, gradu poznatom po najskupljem svetskom tržištu nekretnina.
Kitnjasti enterijer od belog mermera tornja Shan Sum koji ima 12 spratova definitivno nije namenjen prosečnoj vrsti kupca nekretnine, jer je ovde reč o kolumbarijumu i smeštaju za mrtve.
Ovaj privatni visoki objekat, smešten u talasastoj zgradi u obliku lepeze, koju je dizajnirao nemački arhitekta, namenjen je za skladištenje kremiranih ostataka 23.000 ljudi. I nije jeftino.
Niše u koje se mogu staviti maksimalno dve urne mogu koštati i do 76.000 dolara, dok porodične jedinice u kojima se može smestiti pepeo do osam ljudi dostižu čak 430.000 dolara.
 
Sa standardnim nišama veličine oko jednog kubnog kvadratnog metra moglo bi se tvrditi da je mesto u ovoj kuli relativno skuplje od najskuplje gradske imovine za život - vile u ultra ekskluzivnom delu The Peaka, koja je u martu privukla ponudu od 32.000 dolara po kvadratnom metru.
 
 
Međutim, Shan Sum čak nije ni najskuplje mesto za mrtve u Hongkongu.
 
Najskuplja niša od svih nalazi se u kompleksu nalik hramu u severnom predgrađu Fanlinga. To nepovoljno mesto za odmor košta 660.000 dolara, a ta cifra čak ne uključuje naknade za upravljanje od najmanje 25.000 dolara kontinuiranog plaćanja.
 
Pepeo se tamo može čuvati samo dok traje privatna dozvola za objekat, koju izdaje vlada Hongkonga. Ove dozvole imaju ograničenje od 10 godina i mogu potrajati godine dok se ne dobiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin