VIDEO: Kako da spasite bebu koja je prestala da diše

Britansko istraživanje pokazalo je da bi samo četvrtina roditelja znala šta treba da uradi kada bi njihova beba prestala da diše.

Naime, mnogi roditelji su toliko prestravljeni od same pomisli da njihovo dete prestane da diše i da ga treba oživljavati, da o tome i ne razmišljaju. I zato ne znaju kako se postupak oživljavanja izvodi na maloj bebi, a to bi u nekom trenutku moglo da joj spase život.

Kako bi roditeljima odagnali taj strah, bolnica St. John napravila je video u kojem je na vrlo jednostavan način objašnjeno kako na bebi izvesti postupak oživljavanja.

"Molimo sve roditelje da nauče tehniku oživljavanja bebe i da podele video kako bi svi roditelji, bake, deke i svi oni koji se brinu za decu znali šta treba da urade u tim ključnim minutama nakon što beba prestane da diše", poručuju iz bolnice St. John.

Imajte u vidu - pravilno davanje veštačkog disanja znatno povećava šanse za preživljavanje, odnosno spasava život vaše bebe.

Evo kako izvesti postupak oživljavanja na bebi koja je prestala da diše:

1. Nazovite hitnu pomoć.

2. Stavite bebu na ravnu površinu i nežno joj nagnite glavu unazad kako bi se otvorili disajni putevi.

3. Dajte bebi veštačko disanje tako što ćete prisloniti svoja usta na bebina usta i nos, a zatim pet puta nežno udahnite.

4. Prislonite dva prsta (kažiprst i srednji prst) na bebine grudi i pritisnite, odnosno pumpajte 30 puta u pravilnom ritmu.

5. Ponovo prislonite svoja usta na bebina usta i nos i nežno udahnite dva puta.

6. Zatim opet stavite dva prsta na bebine grudi i pumpajte 30 puta u istom ritmu.

7. Ponavljajte niz od dva udisaja i 30 pumpanja u smirenom ritmu dok ne dođe hitna pomoć.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.