Naučite mališane da prihvate poraz

Prirodno je da se dete teško nosi sa porazom, a da ne bi bilo tako, na tome mora da se radi. U protivnom, tvrde stručnjaci, izrasta u isfrustriranog čoveka bez prijatelja, jer u svakom vidi protivnika kojeg će, ako ga ne pobedi, eliminisati života.
Psiholozi savetuju da roditelji od najranijih dana pomognu mališanima da nauče da se igraju, druže i uče prihvatajući uspehe i padove.
 
Ukoliko primetite da se dete rasplače i naljuti kada ga pobedite u kartama ili nekoj drugoj igri, nemojte da mu popuštate. Najgore što možete da uradite je da sledeći put namerno izgubite, kako biste ga odobrovoljili. Najmlađi će se tako navići na pobede, a nije realno da u životu samo pobeđuju.
 
Zato će, kada bude bilo poraženo od drugova, to veoma teško podneti. Braniće se suzama ili besom. Objasnite mališanu da je u redu da bude tužan jer je izgubio, ali da zbog toga ne pati i ne povređuje druge.
 
Predlog stručnjaka je da mu pomoću igara koje nisu takmičarskog karaktera, pokažete da je dobro da bude timski igrač, a ne samo da misli na sebe. Dok se dobacujete loptom, objasnite da je suština da se svi potrude oko bacanja i hvatanja, kako bi igra bila lepša, a to znači da je dobar tim.
 
Predočite da nije važno da li pobeđuje ili gubi, već kako igra i da treba da se potrudi da savlada veštinu. Značajno je da uvek pitate dete da li se lepo provelo napolju, a ne da li je pobedilo drugove u nekoj igri ili sportu.
 
Autor: Novosti
  • Ko nam kaže?

    24.03.2016 09:24
    Pretpostavljam da mudre misli prihvatanja poraza i odustanka od svakog otpora i borbe potiču od liberalnog kapitalizma, koji se zalaže da svi u porobljenim zemljama ne vide dalje od piva , kladionica i rijalitija, kao i kukumavki u raznim oblicima?
    Naravno, tako će i da plate istraživanja, fondove, radionice i doktorate.
  • Novosađan

    24.03.2016 08:36
    Isfrustriran bez prijatelja
    Ne kažem da ne treba na tome raditi, ali konstratacija da će ako se na tome ne radi izrasti u isfrustriranu osobu bez prijatelja - više je nego preterano. Ispada da su kompletne generacije pogotovo starije izrasle isfrustrirane i bez prijatelja (ne samo u srbiji već svetskih razmera)?
  • Vlada

    24.03.2016 08:08
    Svi redom što na vlasti jašu narod, nisu navikli na poraze. Njihove frustracije mi plaćamo - debelo, da debelije ne mož'.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom