Istraživanje kaže: Pustite bebu da plače dok ne zaspi

Novo istraživanje Flinders Univerziteta u australijskom gradu Adelejd pokazalo je da roditelji treba da puste svoju bebu da plače sve dok sama ne zaspi, tvrdeći da je takva metoda efikasna i da ne uzrokuje stres niti bilo kakve emocionalne probleme za bebu.

Istraživanje je sprovedeno na 43 para roditelja sa decom uzrasta između šest i 16 meseci sa zajedničkim problemom: bebom koja ima problema sa spavanjem.

Polovina roditelja je, tokom monitoringa, svoju decu ostavljala u njihove krevete te napuštala sobu dok je druga polovina roditelja ostajala u sobi blizu deteta sve dok ono ne bi zaspalo. Tokom tri meseca takvih "metoda", ustanovljeno je da su bebe iz prve grupe zaspale skoro 15 minuta ranije nego bebe uz koje su bili roditelji.

"Ovakvi podaci pomoći će roditeljima koji ponekad deluju nemoćno pored bebe koja želi da zaspi, ali plače", smatra autor studije, profesor psihologije na Flinders Univerzitetu Majkl Gradisar.

Prema njegovim rečima, bebe iz prve grupe koje su same zaspale nakon plača nisu pokazale veliki nivo hormona stresa.

"Roditelji ponekad osećaju krivicu kada njihovo dete neutešno plače ali postavljanjem jasnih stavova i ljubavi te ograničenja u tom segmentu, vaša deca će bolje funkcionisati", tvrdi Gradisar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom