Sedam rečenica koje roditelji ne treba da govore deci

Mnogi roditelji našli su se u zamci između savršenog roditeljstva kakvo su zamišljali i stvarnosti koja ih neretko ostavi zatečene, nepripremljene.

U nekim situacijama tako kažu deci neke stvari, za koje su mislili da nikada neće raditi i da su to samo greške njihovih roditelja. Što često govorimo deci, a u stvari ne bi trebalo?

1. Ostavi me na miru!

Roditelj koji ne treba povremeni odmor od dece verovatno ne postoji ili to neće priznati, međutim problem je kada odbijanje deteta postane rutina. Izjavama poput "Ne smetaj mi" i "Ostavi me na miru" možete ih odbiti od sebe, poljuljati im samopouzdanje i s vremenom mogu da pomisle kako s vama ne mogu pričati jer ste uvek previše zauzeti.

2. Nemoj plakati

Ova i slične varijacije poput "Nemoj biti beba", "Nemoj se bojati" i slično poruke su kojima detetu stavljate do znanja da njihove emocije nisu važne i da ih ne razumete. Prirodno je da roditelj želi da zaštiti dete od loših osećaja, ali to nije prikladan način. Umesto da negirate njegove osećaje i govorite mu da ih i on potisne, recite mu da razumete da je tužno, ljuto, uplašeno i pitajte ga kako mu možete pomoći. Imenujte te osećaje i budite uz njega i uz takav pristup naučiće šta je empatija.

3. Daću ti ja razlog za plakanje

Pretnje su rezultat roditeljskih frustracija, ali nisu baš delotovorne. Ukoliko koristite takve pretnje ili razgovarate s njim ucenjivački i često koristite izraz "Ukoliko to ne napraviš ja ću..." uskoro ćete morati da realizujete svoju pretnju ili gubite moć. Umesto pretnji uvek je bolje sprovoditi druge taktike poput one udaljavanje deteta od kritične situacije, priče ili malog "time out-a".

4. Samo čekaj dok mama/tata dođe kući

Kako biste imali moć morate da znate da reagujete odmah i sami, a ne da tatu/mamu stavljate u ulogu lošeg policajca. Osim što pokazujete bespomoćnost, zbog toga što odlažete disciplinu dete neće biti svesno šta je pogrešno. Iščekivanje kazne može detetu samo da produži agoniju, a osim toga, potkopali ste svoj autoritet i činite loše roditelju kojeg bi se prema tom stavu dete trebalo da boji.

5. Požuri ili ćeš ostati sam

Pretrpani raspored, rokovi, saobraćaj, nedostatak sna samo su neki od razloga ove tako korišćene roditeljske poštapalice. Međutim, ako svom detetu svakodnevno, dok pokušava da nađe svoje ćebence govorite da požuri, stvorićete mu osećaj krivice, a nećete ga nimalo požuriti. Naprotiv, mogao bi još više da se spetlja. Probajte da pronađete malo smireniji način da ubrzate stvari. Recite mu da ćete mu malo pomoći, ali da je super što se trudi ili jednostavno uzmite više vremena za neke stvari za koje pretpostavljate da bi mogle duže da traju.

6. Kako to ne možeš, pa to je lako

Ono što je vama lako, detetu sigurno nije. Ako smatrate da postoji lak način da savlada određeno gradivo onda mu ga morate pokazati, a ne postavljati pitanja koja će ga samo činiti nervoznim.

7. Što se ne ugledaš na svog brata/sestru

Podsticati rivalstvo između braće, poređenje i takav način komunikacije neprihvatljivi su i verovatno je većina roditelja pošto ih izgovori svesna greške. Svako dete je drugačije i treba da se tretira kao individua, a nikako da se poredi.

  • *

    19.08.2016 21:28
    Oni su mali i nemaju pojma. Pustite ih da se dokazuju i pažljivo ih usmeravajte kroz život. I ne lečite svoje koplekse na njima svako dete je ličnost za sebe.
  • wer

    01.08.2016 17:10
    "Ja sam te rodila, ja mogu i da te ubijem"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.