Sedam činjenica o postporođajnom seksu koje se retko pominju

Iako seksualni odnosi više nisu tabu tema, malo ko govori o vođenju ljubavi nakon porođaja. Evo šta bi novopečeni roditelji trebalo da očekuju...

Vreme je da imate seks prvi put od kada ste se porodile, i kroz glavu vam prolazi milion pitanja: 'Da li će boleti?', 'Da li sam spremna?', 'Da li mi se vagina promenila?'  Onaj izgovor 'moramo da sačekamo šest nedelja' kod partnera više ne pali, tako da vam je vreme isteklo. Evo stvari koje morate da očekujete - a koje vam knjige ne govore.

1. Krvavo je.

Niste dobile menstruaciju već devet meseci, pa telo mora da nadoknadi propušteno. Postoji mogućnost da će vaša vagina čak i nakon šest nedelja i dalje 'ispuštati' miks krvi, sluzi i materičnog tkiva. Plus, postoji velika šansa da vagina nije ostala neoštećena prilikom porođaja. Šavovi u kombinaciji sa standardnim post-porođajnim modricama i oticanjem daće joj neku crnkasto-plavu boju, i nećete se lepo osećati. Savet? Nemojte ništa da požurujete...

2. Verovatno neće biti tako uska.

Uravo ste 'izgurali' paketić od četiri kilograma kroz veoma malu rupu, pa su šanse da tokom seksa nećete mnogo osećati. Sa druge strane, možda su vas preusko zašili što dovodi do prepreka na putu. Porazgovarajte sa doktorom i radite karlične vežbe.

3. Vaše grudi možda 'procure'.

Spremite se na curenje mleka iz grudi tokom seksa, jer kada se vi 'upalite', upale se i grudi. Stari Egipćani možda jesu uživali u mlečnim kupkama, ali nećte se osećati izazovno kada potopite svog čoveka u laktozi. Ali biće smešno, i držite vlažne maramice kraj kreveta.

4. Previše ste umorni kada dođe vreme za krevet.

Ne možete u potpunosti kriviti svoje nove telesne funkcije zbog averzije ka seksu. Trenutno u vašem domu živi ubica strasti. Vaša mala radost plače od svitanja do sumraka, i prirodno je da se do kraja dana osećate toliko umorno da nećete ni čitati. Pokušajte da odvojite popodne tokom vikenda za ovako nešto, jer će noći biti samo za spavanje, piše Yumama. 

5. Sada imate publiku.

Kao i većini novih roditelja, beba ostaje sa vama u sobi, i biće vam čudno da imate odnose dok je neko drugi u prostorijI! Neće vas stidljivost sprečavati - sprečavaće vas to što ne želite da probudite bebu ponekim uzdahom. Nije vredno rizika. Moraćete da postanete malo kreativniji kada je lokacija u pitanju, a taj kauč u dnevnoj sobi nikad nije izgledao bolje.  

6. Bićete preterano zabrinuti kada je u pitanju kontracepcija.

Već devet meseci niste morale da birnete o neželjenoj trudnoći, a pre toga ste verovatno neko vreme pokušavale da ostanete trudne, ali sada kada ste otkrile do čega vodi nekorišćenje zaštite (trudnoća, porođaj, rođenje i neprospavane noći) čuvaćete se više nego najčuvaniji zatvori na svetu.  Očekujte da ćete sami dići profit proizvođačima kondoma.

7. Prvi put je... ponovo.

Dok se šavovi i modrice polako povlače i kada se konačno naspavate, bićete gladne za seksom. Ali kako Madona kaže, trebalo bi da se osećate kao devica dodirnuta prvi put. Bićete anksiozni oko toga kako će sve proći - očekivaćete više bola nego zadovoljstva. A istina je da neće biti lako, ali doći ćete do toga.

  • knez

    11.08.2016 09:25
    Iz muškog ugla
    Da se žena zaželi-istina, ali prvi put smo posle oba porođaja posle nekih 4-5 nedelja, dok se rana zaceli i dok budemo bar malo odmorni. Bebu posle par nedelja možete premestiti u dečiju sobu, ali i navedeni kauč u dnevnoj je stvarno udoban :) Preporuka: uživajte u seksu za vreme trajanja trudnoće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom