Nervoza utiče na decu

Današnji roditelji sve su više izloženi stresu, nedostatku sna, a samim tim su češće nervozni.
Prenoseći nervozu na dete, roditelji često nisu svesni koliko ona jak uticaj na njih ostavlja. 
 
Deca u svojim roditeljima traže rešenja za situacije u kojima ne znaju da se ponašaju, a ako su roditelji često teskobni i reaguju nervozno, dete će postajati sve više nesigurno u sebe i percipirati da je problem u njima. 
 
Ako su roditelji teskobni, takvo će postati i dete, jer je njegovo ponašanje zapravo kombinacija genetskih faktora i ponašanja naučenog od roditelja. Roditelji često nisu svesni svog ponašanja, pa ponekad u najboljoj nameri potpuno pogrešno reaguju na određeno detetovo ponašanje.
 
Pri korak prema rešenju problema je svakako preuzimanje kontrole nad vlastitom anksioznošću. Tek kada uspete da postignete da se i sami osećate bolje u svojoj koži, tada ćete biti bolji roditelj svom detetu.
 
Kako pomoći detetu kada je nervozno i zabrinuto?
 
Dečja psihološkinja Laura Kirmayer smatra kako je najveći deo borbe protiv anksioznosti kod dece u usmeravanju rešavanja problema roditelja. Tek tada će dete u roditelju moći da pronađe pravu podršku i tako razvijati samopouzdanje.
 
Deca primećuju sve. Ton glasa, ponašanje, izraz lica, odabir reči kojima im se obraćate. Nije dovoljno izgovoriti generičku rečenicu koju ste pročitali u knjigama i očekivati da dete neće shvatiti kako se osećate zato što je maleno i ne razume još svet odraslih. Naučite da se opustite s decom. Kvalitetno zajedničko opuštanje umiriće dete i pomoći mu da bude pozitivnije.
 
Ispričajte se nakon burne reakcije. Ako zbog stresa na neku sasvim uobičajenu stvar reagujete burno, te tek kasnije postanete toga svesni, ne čekajte da dete zaboravi, već mu se izvinite. To će mu mnogo značiti, a priznanje da ste burno reagovali jer ste bili pod stresom će vas zbližiti.
 
Kako pomoći sebi?
 
Važno je da napravite plan za stresne situacije. Unapred odlučite kako u kojoj situaciji pred detetom smete reagovati.  Ako znate da će vam neka situacija uzrokovati stres, ako je to moguće, izbjegnite je. Druženje s ljudima uz koje se ne osećate dobro, odlazak u kupovinu s decom i slično, situacije su koje se najčešće mogu izbeći, zajedno s stresom. Ne stidite se da potražite pomoć. Razgovor sa psihologom ne bi smeo biti tabu tema. Stručna osoba će vam mnogo više pomoći, nego vi sami sebi.
  • roditelji

    14.11.2016 20:39
    "još si ti mlad da se nerviraš"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom