Simptomi koji najavljuju bebine prve zubiće

Poznato je da nicanje prvih zubića ne prolazi baš glatko.
Simptomi koji najavljuju bebine prve zubiće
Foto: Pixabay
Kada će to biti zavisi od deteta do deteta i vremenski raspon je zaista širok. Dok kod nekih beba prvi nikne već oko petog meseca, neke bebe budu bez zuba do osmog ili devetog meseca života. Čak i kada je nicanje zuba u pitanju, genetika igra veliki uticaj. Ako ste vi rano dobili prve zube, velika je verovatnoća da će i vaše dete.
 
Zanimljive činjenice o nicanju zubića:
 
Ranije niču kod devojčica nego kod dečaka.
 
Rast zubića obeležen je brojkom četiri. Kada počnu da niču možete očekivati četiri nova zuba svaka četiri meseca.
 
Deca obično imaju sve mlečne zube u uzrastu od 2,5 godine.
 
Razmak između mlečnih zuba ne znači da će tako rasti i trajni. Ne brinite se, uživajte u lakšem čišćenju zuba.
 
Simptomi koji ukazuju na skori rast prvog zubića:
 
- Balavljenje - Beba će neprestano balaviti, što može uzrokovati osip na licu. S obzirom da pljuvačka neprestano prekriva bebino lice, naročito noću, nije neuobičajeno da se kod bebe pojavi osip oko usta i na bradi. Pljuvačku brišite mokrim mekanim peškirom i toplom vodom kako ne bi dodatno pojačali osip. 
 
- Proliv - Još jedna od posledica preteranog lučenja pljuvačke. Usled retke stolice vrlo često se pojavljuje i pelenski osip. Redovno mažite bebinu guzu i ostavite bebu nakon presvlačenja malo golu kako bi se krema upila i guza potpuno osušila pre nego što opet stavite pelenu.
 
- Povišena telesna temperatura - Ovo je sasvim normalan simptom rasta zubića. Zbog probijanja mekog zubnog mesa tvrdim zubićem dolazi do povišene temperature koja obično ne prelazi 38°C. Ukoliko temperatura ne pada, obratite se pedijatru kako bi vas savetovao o uzimanju leka za snižavanje telesne temperature ukoliko je potrebno. Povišena temperatura dete će učiniti razdražljivim.
 
- Beba sve grize - Kako bi sebi olakšale bol i neprijatnost, bebe neprestano pokušavaju da desne masiraju nečim, pa će im tako poslužiti sve što dođe pod ruku. Igračke, vaš prst, krevetić, sve je dobro za pravu masažu. Pre samog izbijanja zubića beba će sve snažnije stezati predmete desnima, pa će se ponekad i povrediti i ova masaža će završiti suzama. Ponudite bebi nešto hladno i tvrdo poput guma namenjenih upravo olakšanju prilikom rasta zubića koje možete staviti u zamrzivač pre korišćenja.
 
- Nesanica - Rast zubića ne odmara noću, pa se čak i prave spavalice često bude kada zubići počnu da niču.
 
- Odbijanje hrane - Sasvim je normalno da beba manje jede kada je muče zubići. I dojenje i hranjenje na bočicu za bebu može biti vrlo bolno. Tada pokušajte detetu da ponudite hranu rashlađenom kašičicom. Kašice neka budu hladne, a sokiće ili čajeve možete staviti u zamrzivač i napraviti sladoled od njih pa ga ponuditi detetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.