Superheroji loše utiču na decu?

Filmove o superherojima verovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobedama dobra nad zlom. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo šalju opasne poruke mladima, jer nasilje svrstavaju među odlike.
Superheroji loše utiču na decu?
Foto: Pixabay
Analiza deset filmova o superherojima, snimljenih 2015. i 2016. godine, pokazala je da su protagonisti ili "dobri momci" u proseku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti ili "loši momci" 18.
 
Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više ubistava.
 
Superheroji su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superheroina.
 
"Deca i adolescenti superheroje vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što se u filmovima prikazuju kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju", kaže Robert Olumpija, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.
 
Ali, to ne znači da superheroje ne treba gledati, rekao je naučnik Džon Miler koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posledicama nasilja. On preporučuje da porodice zajedno gledaju film i potom razgovaraju o nasilju. To će deci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s porodičnim vrednostima.
  • Pakija

    09.11.2018 18:32
    Da se doda
    @ Nikola, zaboravio si i da se Marko redovno zapija sa Jevrosimom majkom a i sa Sarcem (pola pije pola Sarcu daje). I meni je Marko omiljeni junak iz detinjstva.
  • Orwell Vegan

    08.11.2018 19:27
    Istina
    Pitam se kako misli da se usklade neopravdana ubistva i krajnje brutalno nasilje u filmovima sa porodičnim vrednostima. To moze da vam savetuje ne naucnik vec naucno fantasticni naucnik. U sustini ideologija dobrih i losih momaka nije americki izum, proglasavajuci druge za lose je oduvek opravdavalo ratne ciljeve koji su bili nametnuti naivcinama koje su ginule zarad necijeg interesa. Dakle, superheroji nisu nista drugo nego prikrivena ratna propaganda i edukacija lepo upakovana u atraktivne scene i dizajnirano nasilje.
  • nikola

    08.11.2018 17:03
    marko kraljević superheroj
    Marko kraljević je moj superheroj. Nikoga se ne boji, izore koridor 7, pa kad dođe turska patrola onda ih pomlati sve do jednog. Musu Kesedžiju ubije na kvarnjaka, buzdovanom šestoperom razbija glave janičarima. I sva deca ga vole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom