Očevi bi uskoro mogli da doje bebe umesto majki

Britanska studentkinja Mari-Kler Springam dizajnirala je spravu za hranjenje na grudima koja će omogućiti svim očevima da doje svoje bebe.
Očevi bi uskoro mogli da doje bebe umesto majki
Foto: Pixabay
Sprava bi na tržištu trebalo da se pojavi 2023. godine.
 
Iako je roditeljstvo danas gotovo ravnopravno, majke su te koje ipak više vremena provode s decom. Naime, istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Journal of Marriage and Family" pokazalo je da žene na kućne poslove, posao i brigu o deci nakon rođenja deteta troše 21 sat više, a muškarci 12,5 sati više. 
 
Jedan od faktora zbog kog su žene više u poslu je dojenje. Međutim, ovo bi moglo da se promeni zahvaljujući spravi koju je osmislila britanska studentkinja. 
 
Ova oprema omogućila bi očevima zalihu hormona progestina koji bi trebalo da počnu da uzimaju jednom dnevno kada saznaju da su njihove supruge trudne. Progestin inače podstiče razvoj mlečnih žlezda. 
 
Šest sedmica pre rođenja bebe očevi bi trebalo da počnu da uzimaju još jedan hormon naziva domperidon, a koji stimuliše prolaktin, hormon koji podstiče proizvodnju mleka.
 
 
U setu opreme nalaze se i pumpica i prsluk nalik grudnjaku.
 
"Bila sam šokirana kada sam saznala da više od polovine žena doživljava emocionalne probleme nakon porođaja ili tokom trudnoće. I očevi često pate, osećaju se isključenima i strahuju da neće moći da se nose s novonastalom situacijom. Okidač za depresiju često je pritisak na majke zbog dojenja pa sam osmislila ovaj komplet koji bi trebalo da pomogne parovima da budu još ravnopravniji i da se međusobno pomažu", rekla je Mari-Kler Springam za "Parents". 
 
Ona tvrdi da je ovaj komplet osmislila da bi očevi prvih šest meseci preuzeli brigu o bebi kako bi majke bile manje pod pritiskom zbog obaveza koje im se kao roditelju nameću. 
 
Iako njen proizvod još nije dostupan, dobio je nagradu za najbolji dizajn na "Meaning-Centred Design Awards" u Londonu.
  • Maslina

    30.11.2018 14:05
    Planeta propada, a mladi naučnici dobijaju nagrade za nepotrebne i neprirodne gluposti umesto da budu stimulisani da pronalaze rešenja za ekološke i ekonomske sistemske probleme. Što kaže narod - "Selo gori, a baba se češlja..."
  • Zeka

    30.11.2018 12:03
    Hmmm
    A sta se desi za novonastalim tkivom i nabubrelim mlecnim zlezdama oceva??? Ostaju im dojke za uspomenu?
  • Mislilac

    30.11.2018 11:53
    2030. godina
    Razgovor dva djaka prvaka 2030.godine:
    - Moj tata je najjači!
    - A moj tata ima najveće sise!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom