Bebe pomeranjem u materici spoznaju svoje telo

Britanski istraživači su došli do zaključka da nerođene bebe pomeranjem u materici razvijaju svest o svom telu i razvijaju rad mozga, prenosi Health24.
"Poznato je da su spontano kretanje i povratne informacije iz okoline tokom ranog razvojnog perioda neophodne za pravilan razvoj mozga kod životinja kao što su pacovi. U našem istraživanju smo dokazali da to može važiti i za ljude", rekao je autor studije Lorenzo Fabrizi s Univerziteta College London.
 
Njegov tim je izmerio moždane talase kod 19 novorođenčadi za vreme REM faze sna. Bebe su bile u proseku stare dva dana, a neke su bile prevremeno rođene. Naime, istraživači su pronašli vezu između pokreta i aktivnosti mozga.
 
Na primer, kretanje desne ruke novorođenčeta izaziva trenutnu aktivnost u levom delu mozga koji procesuira dodir za desnu ruku. Ovi tzv. brzi moždani talasi su najintenzivniji kod prevremeno rođenih beba, kažu istraživači.
 
"Brzi moždani talasi povezani s pokretima završavaju kada beba napuni nekoliko sedmica života", dodali su istraživači.
 
Ovi nalazi ukazuju na to da pokreti fetusa u trećem tromesečju trudnoće pomažu u razvijanju područja mozga koja procesuiraju senzorni ulaz. Na ovaj način beba razvija osećaj sopstvenog tela, tvrde autori studije.
 
Nalazi studije su objavljeni u časopisu "Scientific reports".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom