Dijeta trudnica ne utiče na mogućnost pojave alergija na hranu kod beba

Izbegavanje određene hrane tokom trudnoće ne smanjuje rizik od alergija na hranu deteta, pokazuje nova analiza.
Dijeta trudnica ne utiče na mogućnost pojave alergija na hranu kod beba
Foto: Pixabay
Za potrebe ove studije istraživači su proverili nalaze koji su dobijani u kontinuitetu od 2005. do 2007. godine od 4.900 trudnica.
 
Skoro tri odsto žena je izjavilo da ograničava unos određene hrane za vreme trudnoće u nadi da će to sprečiti buduće alergije na hranu kod njihove dece. To uključuje 1,7 odsto onih trudnica koje su jele manje oraha, 0,3 odsto koje su jele manje jaja i 0,04 odsto onih koje su pile manje mleka.
 
"U vreme kada je sprovođena anketa nekoliko trudnica je izjavilo da su odustale od određenih namirnica s ciljem da izbegnu alergiju na hranu kod svojih beba. Međutim, majke koje su imale starije dete s alergijom na hranu ili koje su same imale alergije značajno su povećale izglede da isprobaju ovu strategiju izbegavanja hrane", rekla je autorka istraživanja dr Karen Robins. 
 
U poređenju s drugim bebama, deca majki koje su pravile izmene u režimu ishrane tokom trudnoće imale su dvostruko veće šanse da će imati problema s hranom u prva četiri meseca života, ali ne u periodu od devet ili 12 meseci, pokazali su nalazi.
 
Nije bilo razlike u broju uspostavljenih dijagnoza alergije na hranu između dve grupe dece, navodi se u izveštaju koji je nedavno predstavljen na sastanku Američkog koledža za astmu, alergiju i imunologiju u Sijetlu.
 
Robins je rekla da istraživači žele da znaju više o tome koliko često trudnice s porodičnom istorijom alergija izbegavaju hranu u nadi da će sprečiti alergije kod njihovog potomstva.
 
"Nadamo se da ćemo saznati koji faktori utiču na donošenje ove odluke kod žena, kao i zašto su se mnogi od njih odlučili na izbegavanje hrane kao potencijalnu strategiju kako bi se sprečila alergija na hranu kod dece", rekla je ona.
  • Andrija Šrek

    11.01.2019 12:41
    ??
    A ko im je rekao da to uopšte ima ikakve veze?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom