Bebama do šest meseci ne bi trebalo davati vodu

Stručnjaci se već duže slažu kako je davanje vode deci mlađoj od šest meseci nepotrebno, a sada su došli do zaključka da može biti i poprilično opasno. Štaviše, roditelje novorođenčadi upozoravaju da bi bebe i mala količina vode mogla ubiti.
Bebama do šest meseci ne bi trebalo davati vodu
Foto: Pixabay
Iako je voda neophodna za ljudski organizam, čak i potpuno mala količina vode mogla bi poremetiti ravnotežu vode u telu bebe. Kod tek rođene dece čak i jedan gutljaj može preopteretiti bubrege i dovesti do opasnog stanja koje se naziva hiponatremija.
 
Doktor Abas Kanani ponudio je objašnjenje za Yahoo UK.
 
"Kod odojčadi mlađe od šest meseci bubrezi su još uvek nerazvijeni, a voda može izazvati intoksikaciju zbog neravnoteže elektrolita kao što je natrijum."
 
Kako navodi, sve to može uzrokovati komplikacije kao što su oticanje mozga i napadi, a u ekstremnim slučajevima i smrt.
 
Osim toga, davanje vode detetu može izazvati prividan osećaj sitosti.
 
"Njihovi želuci su toliko maleni da se vrlo lako mogu napuniti vodom, što im otežava hranjenje", objasnio je Kanani.
 
Zbog svega toga većina stručnjaka smatra da bebama do šest meseci treba davati samo majčino mleko ili formulu. 
  • Maja

    13.02.2019 10:43
    Kako se samo sete kojekakvih "baby friendly" programa koji traju dok ne izbace neku novu "istinu". Drage sadašnje i buduće majke ne nasedajte na svaku glupost koju čujete ili pročitate. Pre dvadesetak godina sam slepo slušala lekare i njihove smernice tipa bebi ne treba davati vodu dok sisa, jer Bože to je dovoljno da zadovolji i glad i žeđ... baš sam lepo ispatila i dete i sebe ne shvatajući da je beba žedna. I džaba saveti moje majke, pa valjda doktori znaju...
    Sa drugim detetom sam patronažnoj sestri u startu rekla da nema potrebe da dolazi a ishranu bebe prilagodila sledeći "Kuvar za bebe" - izdavač Eliksir i verujte na reč nikakvih problema nije bilo, naprotiv veliko olakšanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.