Muškarci u EU imaće najmanje 10 dana plaćenog porodiljskog

Savet EU-a i Evropski parlament postigli su dogovor o novoj direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i staratelja, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog porodiljskog nakon rođenja deteta i uvodi se novo pravo na plaćeni odmor za staranje o bližim srodnicima.
Muškarci u EU imaće najmanje 10 dana plaćenog porodiljskog
Foto: Pixabay
Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 slobodnih dana za očeve nakon rođenja deteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na nivou EU za porodiljsko bolovanje. Države članice mogu dati duže i bolje plaćeno bolovanje jer se na nivou EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.
 
Pravila takođe predviđaju pravo na četiri meseca roditeljskog bolovanja, od kojih su dva meseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog. Uvodi se i novo pravo radnika, starateljsko bolovanje prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenih slobodnih dana za staranje o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.
 
"Ovaj dogovor omogućava porodicama sa zaposlenim roditeljima i starateljima da odluče kako će kombinovati rad i porodični život. To je velik korak prema Evropi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stub socijalnih prava. Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primerena za 21. vek zaposlenim ženama i muškarcima omogućiće se da ravnopravno dele obaveze staranja o deci i rodbini", navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika ova dva tela EU. 
 
Dogovor još formalno treba da potvrde oba suzakonodavca, Savet EU-a i Evropski parlament.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom