Predmeti koje deca najčešće gutaju

Uprkos naporima da se različiti predmeti učine sigurnim za decu, ovakve opasne situacije su česte. Štaviše, istraživanja pokazuju kako roditelji sve češće traže lekarsku pomoć upravo zbog gutanja igračaka, baterija i mnogih drugih sitnih predmeta.
Predmeti koje deca najčešće gutaju
Foto: Pixabay
Na popisu progutanih predmeta nalazi se svašta - od minđuša pa sve do božićnih ukrasa, a broj takvih slučajeva u poslednja dve decenije se drastično povećao.
 
Istraživanje koje je nedavno objavio "Pediatrics" pokazalo je kako deca najčešće gutaju kovanice zbog čega u većini slučajeva ostaju na bolničkom lečenju. No zanimljivo je kako je tokom razdoblja istraživanja zabeleženo čak 150 puta više incidenata koji su uključivali gutanje baterija, a upravo one mogu prouzrokovati ozbiljna oštećenja kada se progutaju.
 
Naime, istraživači u Nacionalnoj dečjoj bolnici u Kolumbusu analizirali su podatke iz nacionalnog sistema prikupljene u periodu od 1995. do 2015. godine, obraćajući pažnju isključivo na slučajeve u kojima su deca mlađa od šest godina lečena u hitnim službama zbog "ingestije stranih tela" - medicinskog termina za gutanje različitih predmeta. Zabeležili su čak 759.000 takvih slučajeva.
 
"U proseku, zbog gutanja stranih tela svakodnevno 99 dece dolazi u urgentno", rekao je autor studije, pedijatar dr Danijel Orsag-Jentis.
 
Osim toga, Orsag-Jentis je naglasio kako "ovo istraživanje naglašava potrebu za povećanom opreznošću kod kuće ili bilo gde gde su deca prisutna".
 
Zanimljivo je kako se, uprkos naporima da se igračke, baterije i magneti učine sigurnijima za decu, tokom istraživanja stopa ovakvih slučajeva povećavala za 4,4 odsto godišnje.
 
Međutim, koja su to strana tela koja deca najčešće u trenutku nepažnje progutaju?
 
Na prvom mestu nalaze se spomenute kovanice, a slede ih sitne igračke, nakit, baterije i magneti. Naravno, našli su se tu i šrafovi i mnogi drugi neočekivani predmeti.
 
Istraživači posebno naglašavaju opasnost malih baterija u obliku kovanica koje se koriste za satove, kao i u mnogim drugim elektronskim uređajima. One mogu uzrokovati ozbiljne opekotine tkiva, pa čak i smrt ako se zaglave u grlu, a broj dece koja su bila povređena ili umrla nakon gutanja tih proizvoda povećao se za više od četiri puta u razdoblju od 2006. do 2010. godine.
  • teribl

    14.07.2019 13:13
    nisam robot
    Rastvorite ljutu papriku u malo vode, procedite i tim rastvorom namažite opasne predmete. Obavezno imajte pri ruci flašu vode i flašicu mleka ako se dete previše oljuti. To je najbrži način da detetu prekinete taj nepotrebni i opasni refleks za stavljanje u usta nepoznatih stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom