Deset kućnih biljaka koje će preživeti i uz minimalnu negu

Kućne biljke jedan su od najlepših ukrasa enterijera. Ne samo da oživljavaju svaki prostor nego i pročišćavaju vazduh i unose svežinu u prostorije.
Deset kućnih biljaka koje će preživeti i uz minimalnu negu
Foto: Pixabay
Međutim, koliki ih god voleli, nekima briga za biljke nikako ne uspeva, posebno ako se uzme u obzir pretrpan raspored i česti izostanci iz kuće.
 
Srećom, postoje biljke kojima ni to neće smetati i koje je dovoljno samo smestiti na primereno mesto i zalivati ih dva do tri puta mesečno.
 
Evo nekih od njih:
 
Svekrvin jezik
 
Iza zanimljivog naziva ove biljke, koja je poznata i kao Sansevijerija ili sabljica, krije se biljka koja je idealna čak i za spavaću sobu jer tokom noći proizvodi kiseonik, što je retkost kod biljaka. Vrlo se lako održava pa ju je tokom toplijih meseci dovoljno zalivati dva-tri puta mesečno, a tokom zimskog perioda zalivanje gotovo da nije ni potrebno. Dobro uspeva u tamnijim delovima doma, uz tek pokoji sunčev zrak, a neće se buniti ni protiv suvog vazduha.
 
Afrička ljubičica
 
Osim što oduševljava svojim cvetovima u ružičastim, belim i ljubičastim tonovima, afrička ljubičica ubraja se među najpopularnije kućne biljke. Cveta nekoliko puta tokom godine, a njeno održavanje jednostavnije je nego što se to čini.
 
Samo ju je potrebno smestiti negde gde će imati dovoljnu količinu prirodne svetlosti, ali da pritom nije izložena direktnom suncu. Što se tiče zalivanja, dovoljno joj je dati vode kada je tlo potpuno suvo, a preporučuje se da se to radi tako da se voda ulije u tanjirić ispod tegle i da tako koren sam upija vodu.
 
Aloe Vera
 
Biljka koja neće samo krasiti vaš dom nego će ujedno pružiti i svoja lekovita svojstva svakako je aloe vera. Reč je o staroj mesopotamskoj biljci koja ima nebrojene koristi po naše zdravlje, pre svega kožu. Prilikom sadnje potrebno ju je smestiti u saksiju s dovoljno prostora za razvoj korena, a potom je držati na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani doma.
 
Kako biljka stari, potrebno ju je premestiti u tamniji deo stana. Dovoljno je zalivati je jednom nedeljno, a tokom zimskih meseci samo jednom mesečno. Nakon četiri godine rasta, aloe vera smatra se zrelom i tada možete otkinuti listove ako želite od njih da pripremite masku za lice.
 
Engleski bršljan
 
Ako vam je stalo do toga da imate ne samo lepu biljku nego i da ona pročišćava vazduh, posegnite za engleskim bršljanom. Reč je o kućnoj verziji divljeg bršljana. Potrebno je držati ga na umerenoj svetlosti i na umerenoj sobnoj temperaturi, a zalivanje je dovoljno jednom nedeljno. Bršljan će vrlo brzo razvijati svoje grane pa može postati središnji ukras vašeg doma.
 
Ukrasna špargla
 
Ukrasna špargla svojom intenzivno zelenom bojom i "čupavim" listovima oduševljava svakoga ko je vidi. Vrlo je otporna čak i na zagađenja, a njeno lišće ostaje sveže i tokom dugih perioda bez vode. Dovoljno je zalivati je dva do tri puta mesečno i povremeno samo poprskati mlakom vodom.
 
Dracaena (drvo života)
 
Kada se govori o biljkama koje kao da su stvorene za dom, drvo života ili dracanea svakako je na prvom mestu. Reč je o izuzetno otpornoj biljci kojoj je potrebno samo malo dnevne svetlosti i povremeno zalivanje kako bi preživela.
 
Čak i ako zaboravite na nju mesec-dva ili vas često nema kod kuće, ova biljka će naći način kako da se oporavi. Jedino na šta treba pripaziti je da se smesti u dovoljno veliku posudu kako bi njen koren mogao nesmetano da se razvija. To je i jedan od faktora koji će ovoj biljci pomoći da preživi u gotovo svim uslovima.
 
Lisna begonija
 
Begonija je biljka koja se može uzgajati i u zatvorenim i otvorenim prostorima, u zavisnosti od vrste. Za zatvorene prostore idealna je lisna begonija čiji su listovi ukras koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svojim ljubičasto-ružičasto-zalenim šarama oživeće svaki prostor, a briga za nju vrlo je jednostavna.
 
Begoniji je potrebno malo više svetlosti, ali ne direktne, osim u zimskim mesecima. Dovoljno ju je povremeno zalivati i to samo onda kada primetite da je površinski sloj zemlje suv.
 
Krasula
 
Krasula ili drvo novca, nazvana tako po svojim mesnatim listovima koji podsećaju na novčiće, jedna je od najmanje zahtevnih biljaka koje možete uneti u svoj dom. Poznata je i u praksi Feng šuija prema kojem se preporučuje držati je u domu za privlačenje materijalnog bogatstva, i to što bliže ulaznim vratima.
 
Dovoljno joj je osigurati posudu srednje veličine, a kako pripada porodici sukulenata, zalivanje je potrebno svesti na najmanju moguću meru – jednom do najviše dva puta mesečno, a tokom čitave zime ne traži vodu više od jednom.
 
Kalanhoa
 
Još jedna kućna biljka koja se ubraja u sukulente je kalanhoa. Kako izvorno dolazi iz tropskih krajeva, potrebno joj je osigurati dovoljno toplote, međutim kada je jednom smeštena u takav prostor u kojem se temperatura neće spuštati ispod 12 stepeni njeno održavanje je vrlo jednostavno.
 
Potrebno joj je pružiti dovoljno svetlosti, ali bez direktnog izvora. Potrebno ju je lagano zalivati kada osetite da je zemlja suva na dodir.
 
Kaktus
 
Često se kaže da su kaktusi prave biljke za one koji nijednu drugu ne mogu da održe u životu. U toj šali ima i istine. Vrlo dugačak životni vek i jednostavno održavanje glavne su prednosti ove velike porodice biljaka.
 
Mogu biti smešteni i u keramičke i u plastične saksije, a potrebno im je barem nekoliko sati jake sunčeve svetlosti. Što se tiče zalivanja, dvaput-triput nedeljno i više je nego dovoljno jer od previše zalivanja kaktus vrlo lako može istruliti. Tokom zimskog perioda mirovanja voda mu nije potrebna.
  • lanceMi

    30.06.2019 11:30
    Dodao bih cuvarkucu, stoji mi na prozoru sa spoljne strane i zimi i leti, nista joj ne fali.
  • da

    27.05.2019 15:31
    Postoji gugl, ali ovakva vrsta clanka, kad se vec pise, ipak zahteva ilustracije. Sto se mene tice, engleski brsljan je dosta zahtevan u sobnim uslovima i jako podlozan stetocinama, a africka ljubicica dosta osetljiva, kao i begonije. Sa sanseverijom zaista nema briga, i dodacu potos - puzavicu koja nema kraja, i kad vam je predugacka ili vam treba jos, iseckate je na 10 delova, stavite u vodu i dobijete 10 biljaka.
  • ...

    27.05.2019 13:59
    Moze li neka slika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.