Bebe i vrućina - kako postupiti?

Kako postupati sa bebama na velikim vrućinama?
Bebe i vrućina - kako postupiti?
Foto: Pixabay
Jelena Vasojević iz Savetovališta za bebe i mame "Halo beba" ističe za RTS da novorođenim bebama nije potrebno davati vodu, ali da mogu boraviti u rashlađenim prostorijama.
 
Kaže i da bebe od 15 dana života mogu izlaziti napolje. 
 
"Bebe oko 15 dana života mogu da izlaze napolje, naravno uz period prilagođavanja prvi dan od pet do 10 minuta, sledeći dan se to vreme povećava. Do 10 časova ujutru to može biti neka lagana šetnja od nekih dvadesetak minuta, pola sata, obavezno bebama staviti šeširić", ističe Vasojevićeva. 
 
Dodaje da bebe ne smeju biti izložene suncu i da svi delovi bebinog tela treba da budu pokriveni laganijim tkaninama.
 
Vasojevićeva ističe da bebe mogu boraviti u klimatizovanim prostorijama. 
 
"Beba može da boravi u prostoriji sa klimom, ali treba voditi računa da klima ne bije direktno u dete i da temperaturna razlika ne bude velika, odnosno da se spušta ispod 25-24 stepena, jer je to najbolja temperatura u kojoj beba treba da boravi", objašnjava Vasojevićeva.
 
Napominje da bebama do šest meseci roditelji mogu davati vodu, ali da će je beba najčešće odbiti.
 
"Kada roditelji borave napolju, kada primete da se bebe oznojila, da je garederoba na njoj mokra, mogu detetu ponuditi vodu, ali najčešće ta deca ne žele vodu jer je majčino mleko sasvim dovoljno", zaključuje Vasojevićeva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.