Znate li šta je ljubičasti plač kod beba?

Ako postoji jedna stvar koju sve bebe rade, onda je to plakanje. Razlozi zbog kojih plaču i učestalost plača mogu se razlikovati, ali svi roditelji će se složiti da je u prvih nekoliko meseci bebinog života potrebno mnogo strpljenja, mudrosti i podrške.
Znate li šta je ljubičasti plač kod beba?
Foto: Pixabay
Nekim roditeljima ne treba puno da shvate u kojim situacijama i zbog čega njihove bebe plaču, ali mnogima se može činiti kao da ta faza nikad neće proći.
 
Stručnjaci je nazivaju "purple crying" fazom, odnosno fazom ljubičastog plača. Decenijama su mnogi roditelji verovali da su grčevi jedan od glavnih uzroka stalnog i neutešnog plača kod beba. Ipak, ne treba zaboraviti da su bebe s grčevima obično zdrave bebe koje uporno plaču i po tri sata bez prestanka, i to pre navršene treće nedelje. 
 
Nedavne studije pokazale su da trajne epizode plakanja pre petog meseca bebinog života ne moraju nužno značiti da nešto nije u redu s vašim detetom. Zapravo, iznenadiće vas podatak da je ova faza sasvim normalna i da se čak i očekuje tokom razvoja vašeg deteta.
 
Ova faza, prema mišljenju stručnjaka, može početi oko druge nedelje bebinog života i trajati dok vaše dete ne bude imalo između tri i četiri meseca. 
 
Stručnjaci su objasnili šta početna slova reči PURPLE zapravo označavaju.
 
P (peak of crying) - Vrhunac plača događa se tokom bebinog drugog meseca, a onda se smanjuje oko trećeg do petog meseca. 
 
U (unexpected) - Plač je neočekivan i nepredvidiv.
 
R (resist soothing) - Čak i nakon umirivanja bebe, ona nastavlja da plače. 
 
P (pain like face)  - U "purple" fazi dete može izgledati kao da ga nešto boli.
 
L (long lasting) - Epizode plakanja mogu trajati od 30 do 40 minuta bez prestanka i ponavljati se tako i po nekoliko sati. 
 
E (evening) - Plač u večernjim ili kasnim popodnevnim satima može vam se činiti najdužim.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom