Sve više roditelja primenjuje metod odgoja u kojem deci ne govore "ne"

Zaključavajući vrata WC-a iza sebe majka troje dece Natali Braun duboko diše i pokušava da povrati smirenost. Upravo su sedmogodišnja Blubel, četvorogodišnji Maksimilijan i dvogodišnja Merigold razlog zbog kog se odlučila da se sakrije u toaletu.
Sve više roditelja primenjuje metod odgoja u kojem deci ne govore "ne"
Foto: Pixabay
Naime, ona je odlučila da svoju decu odgaja na potpuno drugačiji način od onog kako su nju vaspitali njeni roditelji. Uprkos povremenom bezobraznom ponašanju njene dece, ona ne želi da viče na njih niti da ih udara. Drugim rečima, Natali praktikuje povezujuće roditeljstvo i upravo zato kada shvati da su joj živci tanki povlači se u osamu.
 
Tek kada se dovoljno smiri obavlja konstruktivan razgovor s decom i trudi se da im objasni zašto nije u redu čupati drugu decu, bacati daljinski ili nešto treće.
 
Umesto da disciplinuje decu kao što su to činile generacije pre, Natali je među rastućom grupom roditelja koji prihvataju takozvani nežni pristup, gde detetu strpljivo objašnjavate posledice njegovog ponašanja, umesto da kažete "ne" ili podižete glas, piše "Daily Mail".
 
Takođe, pobornici ove filozofije, odnosno načina vaspitanja, tvrde kako decu nikada ne smete nazivati bezobraznom jer tako narušavate njihovo poverenje prema vama.
 
Da je ovaj način sve prihvaćeniji potvrđuje i činjenica da su pojedini vrtići zabranili nazivanje dece bezobraznom, baš kao što se i kazne ili stolice za razmišljanje koriste sve manje.
 
"Reč 'ne' decu ne uči ničemu. Ako roditelji izgube kontrolu i decu označe kao bezobraznu, to znači da oni sami ne znaju kako da kanališu sopstvene emocije", dodaje Natali.
 
Ipak, priznaje da je s prvom ćerkom imala drugačiji pristup.
 
"Kad je Blubel bila malena, imali smo označen nestašni kutak jer svi to imaju. Ali grozan pogled na njenom licu kad smo je zbog nepristojnog ponašanja tamo poslali na njen drugi rođendan naterao me je da pomislim kako mora postojati bolji način odgoja od toga", ispričala je.
 
Takođe, svesna je da je mnogima takav odgoj još uvek apstraktan, pa čak i njenom suprugu s kojim se često svađa upravo zbog toga.
 
Iako se neurološka terapeutkinja i dečja psihologinja Olvin Moran slaže da nema koristi od toga da decu nazivate bezobraznom, smatra da izbegavanje korišćenja reči "ne" nije najpametnija opcija.
 
"Morate je koristiti strateški, a ne svakih pet minuta, jer u suprotnom gubi dejstvo", kaže ona.
 
Roditelje koji zagovaraju ovakvo vaspitanje mnogi smatraju hipijima ili pak previše popustljivima pa se rasprave o povezujućem roditeljstvu često vode i na društvenim mrežama. 
 
Ipak, niko ne može opovrgnuti da je sve više roditelja koji ga praktikuju.
  • Milica

    11.08.2019 16:48
    Kako drugacije
    Dali to znaci da deci vise ne smem govoriti NE ?
    Ne kradi.
    Ne cini preljubu,
    Ne ubi.
    Ne drogiraj se.
    Ne vozi 200km/h.
    Ne sedi na ladnom betonu.
    Da shvatila sam, mi smo vec u raju, jedino sto smo u tom novom raju okruzeni gomilom idiota.
  • Andrija Šrek

    11.08.2019 13:36
    Kids without frontiers
    Da se razumemo, nikako nisam za kažnjavanje dece, ali ovako dobijamo "decu bez granica". I sve ih je više...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom