FOTO: Ovako je izgledao dan s bebom pre 70 godina

Saveti za roditeljstvo menjaju se iz nedelje u nedelju. Od smernica koje se tiču ishrane, do toga kada i kako dete treba da prohoda, vrlo je verovatno da ćete sa svakim detetom od babica, pedijatara i drugih stručnjaka dobiti drugačije savete ako decu rodite u razmaku od samo nekoliko godina.
FOTO: Ovako je izgledao dan s bebom pre 70 godina
Foto: Pixabay
Međutim, lista instrukcija za dan s novorođenčetom od pre 70 godina potpuno je iznenadila roditelje. Objavljena je na Facebook stranici Mum’s Grapevine.
 
Naime, kako piše na fotografiji, dan bebe trebalo bi da počne u 6 sati ujutro hranjenjem, menjanjem pelene i držanjem bez pelene nad WC-om pa ponovnim spavanjem koje je predviđeno do otprilike 9 časova ujutro.
 
Nakon toga savetovalo se da se detetu da voda pa da se stavi na krevet bez odeće, a tokom letnjih dana ga treba i okupati.
 
U 10 sati usledilo bi drugo hranjenje, držanje nad WC-om pa spavanje do otprilike 13 časova. Potom je beba ponovno trebalo da pije vodu, igra se, a u zimske dane se okupa. 
 
Treće hranjenje bilo je previđeno za 14 časova, nakon čega bi usledilo ponovno stavljanje nad WC ili nošu i šetnja. U 16 časova pio se sok od pomorandže, a u 17:30 časova na rasporedu je bilo kupanje.
 
U 18 časova se savetovalo da se hranjenjem umiri dete i pripremi za spavanje. Dete se ponovno stavljalo nad nošu bez pelene, a zatim je trebalo odložiti ga u krevetić okrenuto na bok ili leđa, ugasiti svetla, ostaviti otvorene prozore i zatvoriti vrata sobe.
 
U 22 ili 23 časa sledilo je poslednje hranjenje. Presvlačenjem pelene i stavljanjem bebe u krevetić na spavanje do 6 časova ujutro majke su pre 70 godina završavale svoj dan.
 
  • marko

    03.09.2019 20:30
    valjda im je čudno to kako su naše bake sačuvale svoju decu, već kad ove nove gospođe nisu sposobne od silnog pirlitanja,kozmetike i instagrama, dok očevi mulci izigravaju bivole po teretanama.
  • Andrija Šrek

    18.08.2019 14:09
    ...?
    Ja uopšte ne vidim šta je ovde toliko čudno...Tada nije bilo pampersa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.