Psiholog: Roditelji veći paničari od dece

Početak nove školske godine je na pragu, a posle letnjeg odmora i deca i roditelji svakako će biti izloženiji stresu od 1. septembra.
Psiholog: Roditelji veći paničari od dece
Foto: Pixabay
Slovenački klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu - roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtevni i preterano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po decu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.
 
Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj "Korpus, Anima, Ratio", rekao je povodom početka nove školske godine da su dramatično veći paničari roditelji, dok su deca izdržljiva i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu.
 
Prema njegovim rečima, roditelji koji shvataju dete i njegovo školovanje kao lični projekat verovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.
 
"Danas su ljudi mnogo više veštački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na društvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uverenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i deca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti samog deteta, kao i prema nastavnicima i školi", izjavio je on.
 
Kako je rekao, danas se malo vodi računa o potencijalu deteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.
 
"To su ogromne gluposti", rekao je on i dodao da će se pritisci, u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocenu ili ako nije najbolje, pre ili kasnije manifestovati na detetu. "Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtevna", rekao je Zadel.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.