Lekari treće nedelje septembra očekuju porast virusnih infekcija kod đaka

Treće nedelje septembra očekuje se porast virusnih i drugih infekcija kod đaka jer su već, osim utisaka sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje mikroorganizme i ostale klice.
Lekari treće nedelje septembra očekuju porast virusnih infekcija kod đaka
Foto: Pixabay
Lekari upozoravaju da se upravo tada očekuje povećan broj pacijenata, a da su posebno ugrožena deca, a apeluju na roditelje da im jačaju imunitet kako bi izbegli pet dana ležanja kod kuće.
 
Pojedini mališani već su pokupili neki virus, jer kako za Kurir kaže pedijatar dr Saša Milićević, nakon povratka sa raspusta đaci su u pkolu doneli klice iz svog okruženja i deca to razmenjuju.
 
"Kako vreme bude prolazilo, te klice će da se izjednače, pa će manje-više svi u kolektivu imati iste izazivače bolesti i manje će se razboljevati. Ovo promenljivo vreme veoma pogoduje virusima. Pored toga, dosta se 'razmenjuje' i bakterija streptokoka, čemu diprinosi i polenska alergija, koju mnoga deca imaju. Curi im nos, brišu ga rukama i maramicama, a potom tim rukama prenose klice na svoju okolinu. Naravno, prenosi se i bakterija stafilokoka", kaže dr Milićević.
 
On ističe da postoje neke preventivne mere koje mogu pomoći da se virus izbegne, a jedna od njih je da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za smeće.
 
"Važno je i da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali. Važno je unositi što više voća i vitamina, posebno vitamica C. Bitno je i da se antibiotici ne uzimaju preventivno, jer to nema efekta. Takođe, ako je dete bolesno i ako ima temperaturu, bitno je da ne ide u školu ili vrtić zbog sebe i druge dece kako se virusi i bakterije ne bi širili", navodi dr Milićević i dodaje da virusna infekcija može da traje dva do pet dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.